Ukkelse buurt wil van geen nieuwe buslijn weten

© PhotoNews
| De heraanleg door MIVB van de Brugmannlaan en de Alsembergsesteenweg, vlak bij de geplaagde buurtbewoners van de Coghenlaan.

De geplande buslijn 37, die Linkebeek met Vorst verbindt en door de Ukkelse Coghenlaan rijdt, is een doorn in het oog van buurtbewoners. "De bewoners zijn hier zelfs nooit verteld dat er een bushalte vlak voor hun deur zou komen," klinkt het verontwaardigd.

Vervoersmaatschappij MIVB plande lijn 37 om het zuiden van Ukkel beter met het centrum van de gemeente verbinden. Maar enkele bewoners van de Coghenlaan, onder wie de directeur van het Collège Saint-Pierre, protesteren. Ze willen de lijn stoppen.

"De frequentie van de bus zal hier hels zijn, want 150 bussen zullen hier elke dag passeren," klaagt bewoonster Catherine in de krant La Dernière Heure. "De weg is daar niet aan aangepast en zal zelfs fietsers en voetgangers in gevaar brengen. En trouwens, er zijn parkeerplaatsen geschrapt en er is hier al zo weinig plaats."

Vakantie

Het is de bewoners menens, want ze hebben een petitie gestart die al 250 handtekeningen telt tegen de komst van vier haltes in hun straat. "We zijn nooit geïnformeerd. Niemand heeft ons ooit verteld dat er bushaltes voor onze deur zouden komen. Sommigen onder ons zijn tot hun grote verbazing van vakantie teruggekeerd en zagen er een voor hun deur," klinkt het.

Buurtbewoners vrezen voor overlast, onder andere door de uitstoot van dieselbussen. Maar de MIVB kondigde net aan dat het de lijn gedeeltelijk zal bedienen met elektrische bussen. En desinformatie? "Alle bewoners hebben tijdig flyers in de bus gekregen," zegt een woordvoerder aan La Dernière Heure.

Kortgeding

De bewoners probeerden via kortgeding de werken te stoppen, maar de rechter oordeelde dat ze dat veel eerder hadden moeten vragen. "Hadden er dringende maatregelen moeten genomen worden, dan moesten die veel eerder zijn aangevraagd en niet wanneer de werken zo goed als afgerond zijn," oordeelde de rechter.

De eerste bussen rijden al door Ukkel op 6 mei.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?