| Bus 89 met ingeslagen ramen.

Vakbond over aanvallen op bus 89: ‘De mensen willen de bus hier niet’

JP
© BRUZZ
08/02/2021

De chauffeurs van bus 89 rijden niet meer langs de Hertogin Van Brabantplaats en Ribaucourt in Molenbeek, nadat in twee maanden tijd twee buschauffeurs in elkaar geslagen werden en vandalen meerdere keren stenen tegen de ruit van de bus hadden gegooid. Hoe lang de omleiding duurt, hangt af van een overleg tussen de MIVB, politie en de gemeente. "We hebben garanties nodig dat het traject veilig is voor we terugkeren," klinkt het bij de vakbond.

Er doen zich problemen voor op het bustraject tussen de Hertogin Van Brabantplaats en Ribaucourt. Op 18 december werden de ramen van een bus ingeslagen. Daarna volgden nog drie gevallen van agressie. "Op 27 januari hebben we beslist om de omleiding te hervatten om dit te voorkomen. Op 2 februari was er nog een aanval en hebben we het officieel gemaakt: we rijden niet langer over de Hertogin Van Brabantplaats," zegt de vakbondsafgevaardigde die de zaak nauw opvolgt, Khalid Bourhaleb van het ACOD.

Twee keer werd een steen tegen de ruit van een bus gegooid, en twee keer werd een buschauffeur in elkaar geslagen. "Beiden waren twee weken arbeidsongeschikt. Dat zijn dingen die we niet graag zien. Ik geloof dat het represailles zijn voor de aanwezigheid van de politie in de bus. In de Paalstraat is een drugsbende die de aanwezigheid van de politie in de bus liever niet ziet. De mensen willen de bus niet. Wij geven om onze veiligheid en kiezen liever een andere route."

De buslijn wordt opnieuw omgeleid tussen Delacroix en Ribaucourt. Haltes als Hertogin van Brabant of Graaf van Vlaanderen worden daardoor niet meer bediend.

Wildparkeren

Een tweede probleem is dat de weg vaak is geblokkeerd door dubbel geparkeerde auto's. "Buschauffeurs kunnnen niet altijd stoppen waar ze willen, waardoor ouderen of mensen met een beperkte mobiliteit niet uit kunnen stappen. Vooral de haltes Paal, Graaf van Vlaanderen en Ribaucourt waren vaak geblokkeerd," zegt Bourhaleb.

Een gedeeltelijke oplossing is het voorkomen van wildparkeren, maar gemeente en politie moeten volgens Bourhaleb ook aan de veiligheid werken. "We hebben garanties nodig dat het traject veilig is. We vragen de MIVB, de politie en de gemeentediensten een akkoord te vinden om de omgeving veiliger te maken, zodat we terug kunnen naar de oude route."

Structurele oplossing

De MIVB is in gesprek met de gemeente. "Er is een dialoog bezig. Er moet een structurele oplossing komen met definitieve aanpassingen in de infrastructuur en een garantie van politieaanwezigheid," zegt woordvoerster An Van hamme.

De bus reed sinds 2013 al eens jaren niet meer op het traject langs de Hertogin Van Brabantplaats en Ribaucourt. Dat kwam door werken aan de Ribaucourtstraat, de Paalstraat en de Hertogin Van Brabantplaats. De omleiding duurde tot 2018. Ook in 2018 waren er verschillende onderbrekingen en in december 2019 keert de bus voorgoed terug. Tijdens de lockdownperiodes was het rustiger op straat. Nu de winkels weer open zijn is het drukker en ontstaan volgens de MIVB de moeilijkheden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni