Vanaf donderdag opnieuw De Lijn-bussen in Noordstation

© BRUZZ - VRT
29/11/2018
Updated: 30/11/2018 10.37u

De bussen van De Lijn stoppen vanaf vrijdag opnieuw aan de ondergrondse haltes van het Noordstation. Het station zal vaker schoongemaakt worden, en er zouden extra vuilnisbakken en urinoirs komen. "Gisteren en vandaag is het station inderdaad heel grondig gepoetst door de stad. Daar zijn we heel blij mee." laat woordvoerster van De Lijn Sonja Loos weten.

Net Brussel zou ook extra vuilnisbakken en een grote afvalcontainer plaatsen na de voedselbedeling aan de transmigranten aan het Noordstation, zegt Kesteloot. Met de organisatoren van de voedselbedeling komen afspraken over de locatie en het opruimen van het afval.

De schoonmaakdiensten zullen volgens De Lijn vaker uitrukken, ook in het weekend, al kan Net Brussel dat nog niet bevestigen. Er zouden ook urinoirs geplaatst worden, zodat wildplassers hun behoefte niet langer in en rond het Noordstation hoeven te doen.

"De tijdelijke verhuizing heeft zijn vruchten afgeworpen", klopt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) zich op de borst.

"Momenteel zien we dat het station duidelijk properder is." zegt woordvoerster van De Lijn Sonja Loos. "Brussel komt zijn beloftes voorlopig na en dat is een goed teken. Wij gaan er nu ook vanuit dat de andere voorgestelde oplossingen er snel zullen komen."

Loos houdt ook vol dat er op meer politiepatrouilles zullen komen. Hoe die zullen geregeld worden, blijft onduidelijk. Deze ochtend bevestigde Audrey Reymaeker van de politiezone Brussel-Noord nogmaals aan BRUZZ dat er geen extra patrouilles zullen komen nu De Lijn opnieuw stopt aan het station.

Lokale politie ontkent extra patrouilles

Om de problemen met het onveiligheidsgevoel aan te pakken, zullen volgens De Lijn extra patrouilles in en rond het station ingelegd worden. "Er zullen meer patrouilles tijdens de week zijn van 7 tot 19 uur", bevestigt directeur-generaal van De Lijn Roger Kesteloot aan BRUZZ.

Maar de lokale politiezone, die bevoegd is voor het gebied rond het Noordstation, ontkent dat het meer zal patrouilleren. "Sinds de afgelopen zomer patrouilleren wij daar al vaker", zegt Dereymaeker. "We hebben de controle daar dus al verhoogd. Wij gaan het aantal patrouilles nu niet nog eens opvoeren." Ook de spoorwegpolitie, die in het station bevoegd is, zegt dat het haar aantal patrouilles niet zal opvoeren.

De controledienst van De Lijn krijgt ook een rechtstreekse verbinding met de politie, valt te lezen in het persbericht. De donkere hoeken zullen extra verlicht worden.

Er is ook een actieplan opgesteld om de drugproblemen in Brussel-Noord aan te pakken. De chauffeurs krijgen dan weer afgescheiden toiletten, die enkel met een badge toegankelijk zullen zijn.

'Tijdelijke verhuizing werpt vruchten af'

"Het is spijtig dat het zover is moeten komen, maar ik ben blij dat de tijdelijke verhuizing van Brussel Noord vruchten afwerpt", klopt Vlaams minister van Ben Weyts (N-VA) zich op de borst. "Door deze actie zijn er duidelijke afspraken gemaakt op vlak van veiligheid en hygiëne. Reizigers en chauffeurs zullen vanaf morgen weer kunnen op- en afstappen aan Brussel Noord, en hopelijk snel aan een nieuwe busterminal."

"Na constructief overleg met alle betrokken partijen hebben we garanties die de situatie verbeteren", reageert Roger Kesteloot, CEO van De Lijn. "Op het terrein zijn die eerste maatregelen al zichtbaar. Samen met de betrokken partijen volgen we de toestand op het terrein nauwgezet op en overleggen we regelmatig."

En of het tijdelijk verplaatsen van de begin- en eindhaltes nodig was om tot een akkoord te komen? "Het heeft toch zijn effect gehad", aldus Kesteloot.

'Slecht theater'

"Dit slechte theaterstuk had vermeden kunnen worden", reageert Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS), die zei vooral voor de reizigers van De Lijn blij te zijn dat ze opnieuw aan het station kunnen in- en uitstappen.

Vanaf vrijdag hervatten de dertig buslijnen de bediening van het Noordstation. Het loket van De Lijn in het station heropent maandag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit , Politiek , De Lijn

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni