Versleten liften aan Poelaertplein krijgen renovatie

De lift voor voor voetgangers en fietsers aan het Justitiepaleis verbindt het Bruegel- met het Poelaertplein De lift voor voor voetgangers en fietsers aan het Justitiepaleis verbindt het Bruegel- met het Poelaertplein
© PhotoNews
| De lift voor voor voetgangers en fietsers aan het Justitiepaleis verbindt het Bruegel- met het Poelaertplein.
© PhotoNews
| De lift voor voor voetgangers en fietsers aan het Justitiepaleis verbindt het Bruegel- met het Poelaertplein.

Vorig jaar vielen de liften die het Poelaertplein met het Brueghelplein in de Marollen verbinden liefst 131 keer in panne. Om die recurrente problemen op te lossen, plant de MIVB renovatiewerken in het eerste trimester van 2021.

De twee panoramische liften die je van het Justitiepaleis naar de Marollen brengen, hebben de reputatie vaker defect te zijn dan operatief. Cijfers van minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) lijken dat te bevestigen. De MIVB, die de liften beheert, moest een van beide 43 keer herstellen in 2019. De andere stond datzelfde jaar 88 keer in panne, goed voor een totaal van 131 storingen dus.

Zeldzame wisselstukken

Meestal liggen slechte weersomstandigheden of vandalisme aan de oorzaak. Ook nu werkt een van de liften niet meer en dat al sinds vorige week. Pas tegen vrijdag zal de lift opnieuw in dienst zijn na een panne van tien dagen. "Het is een vrij unieke lift, waardoor het moeilijk is om wisselstukken te vinden. Daardoor duurt het meestal wat langer voor de herstellingswerken klaar zijn", verklaart Van den Brandt in de parlementaire commissie Mobiliteit.

Buurtbewoners en lokale handelaren klagen al een tijdje over de slechte staat van de liften, die in 2002 voor het eerst in gebruik zijn genomen. Momenteel wordt het bestek opgesteld voor een renovatie. Die moet in het eerste semester uitgevoerd worden. Het gaat om een vernieuwing van het elektrisch schakelbord, het besturingssysteem en ook de glazen wanden van de liften.

Nieuwe horecazaak

Van den Brandt gaf nog mee dat er zes onderhoudsmomenten per jaar worden voorzien, bovenop een jaarlijkse structuurcontrole. Er zijn zes camera's geïnstalleerd, waarvan twee op elk niveau en een camera in elke lift. Ook die liftcamera's zijn op dit moment weliswaar defect door een probleem met de bekabeling. "Een herstelling is eerstdaags voorzien", aldus de minister.

Tot slot liet Van den Brandt nog weten dat een projectoproep werd gelanceerd voor horecazaken om zich in de voorzieningen aan de benedenlift te installeren. "Deze zomer hakken we de knoop over de toewijzing door. Dan duurt het nog ongeveer twee maanden voor de ruimte in gebruik genomen wordt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?