Vervoort: 'Taxiplan nog maar akkoord over grote lijnen'

© Photonews
| Minister-president Rudi Vervoort (links) en minister voor Mobiliteit Pascal Smet.

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) herinnert minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) aan "de methode die binnen de regering afgesproken is en dat hij onverwijld overleg met de sector moet aanknopen". "Zonder een evenwichtig akkoord in overleg met de sector zal de hervorming niet doorgevoerd worden", waarschuwde Vervoort nadat Pascal Smet de hervorming van de regels voor het bezoldigd personenvervoer had voorgesteld.

De hervorming, waarover de Brusselse regering donderdag een voorontwerp van ordonnantie goedgekeurde, moet volgend jaar in werking treden. Voor de definitieve goedkeuring door de regering is echter nog het advies van de economische en sociale raad van het Brussels gewest, de adviesraad van de taxisector en de Raad van State, en de goedkeuring van het Brussels Parlement vereist.

Voor Vervoort werd donderdag een eerste stap in de hervorming gezet. Er is een akkoord "over de grote lijnen van het voorontwerp van de hervorming en over het opstarten van een taskforce die onverwijld een operationeel plan voor controles en sancties moet opstellen in overleg met de politiezones en het Brusselse parket". "Dat is een voorwaarde om het nodige vertrouwen te creëren voor het sociaal overleg", verduidelijkte de minister-president.

De hervorming moet volgens hem een antwoord bieden aan de ongerustheid van de taxisector over de 'uberisering' en ervoor zorgen dat "onze doelstellingen bereikt worden", namelijk een betere toegankelijkheid van de diensten voor de Brusselaars, het behoud van het statuut van werknemer in de sector, de verbetering van de arbeidsvoorwaarden van de taxichauffeurs, het behoud van de Brusselse taxibedrijven en de strikte omkadering van de internetplatformen.

Rudi Vervoort wijst erop dat de hervorming onder meer voorziet dat de bestaande Brusselse bedrijven "zonder beperking in de tijd taxidiensten kunnen blijven aanbieden, en dat er een overgangsperiode van 14 jaar komt"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?