Vias pleit voor helmplicht bij e-steps en rijbewijs met punten

Elektrische steps zijn niet meer weg te denken uit Brussel Elektrische steps zijn niet meer weg te denken uit Brussel
© PhotoNews
© PhotoNews
Updated: 14-11-2023 - 10:50

Vias heeft naar aanleiding van de verkiezingen van volgend jaar een memorandum met twaalf concrete maatregelen klaar. Onder de noemer 'Actie nu!' wil het instituut het aantal verkeersslachtoffers sneller doen dalen.

Vorig jaar waren er nog 540 verkeersdoden in ons land. Dat is veel meer dan de doelstelling van maximaal 320 verkeersdoden tegen 2030, zegt Vias.

Enkele van de voorgestelde maatregelen hebben elders hun waarde bewezen en liggen ook al jaren op tafel, maar ze werden hier nooit ingevoerd. Het gaat dan bijvoorbeeld over nultolerantie voor alcohol voor alle bestuurders, zoals reeds in acht Europese landen bestaat. Ook een rijbewijs met punten -dat vooral recidivisten kan bestraffen en al in 22 Europese landen bestaat- is er nog altijd niet.

Slimme camera's en verplichte helm

Vias pleit ook voor een verlaging van de technische tolerantiemarge van snelheidsmetingen. Die marge (6 kilometer per uur of 6 procent boven de 100 km/uur) is te ruim, klinkt het. Daarnaast pleit Vias voor het gebruik van slimme camera's die gsm-gebruik achter het stuur kunnen detecteren.

Ook wil het de helm verplichten bij het gebruik van e-steps, net als een fluovest 's avonds. Bij wegenwerken die langer zijn dan 1 kilometer en meer dan een week duren, stelt het instituut voor altijd een mobiele trajectcontrole te installeren.

Om inbreuken met het rijbewijs makkelijker te kunnen detecteren, pleit Vias voor de invoering van een digitaal rijbewijs. Daarnaast wil het ook een verbod op waarschuwingssystemen voor mobiele controles van de politie. Ook de verkoop, bezit en vervoer van lachgas zou overal verboden moeten worden, vindt Vias.

Er zou globaal meer gecontroleerd moeten worden op drugs in het verkeer. Weggebruikers die zich wel aan de verkeersregels houden, zouden dan weer meer beloond moeten worden, bijvoorbeeld met een tombolaticket bij een negatieve alcoholtest. Tot slot pleit Vias voor een "leesbare, kwaliteitsvolle en conflictvrije infrastructuur".

Verbod op lachgas

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) noemt het memorandum van Vias "een bijzonder nuttige basis om de maatregelen die genomen worden om het aantal verkeersslachtoffers in ons land te verminderen, voort te zetten en verder te versterken".

De minister werkt momenteel aan een verbod op de verkoop van lachgas, dat al langer op de regeringstafel ligt maar vooralsnog niet tot in het parlement is geraakt. Oppositiepartij N-VA legt om die reden vandaag/dinsdag een wetsvoorstel voor een totaalverbod op de verkoop van lachgaspatronen voor in de Kamercommissie Volksgezondheid.

Gilkinet heeft daarnaast een ontwerp rond de bestrijding van herhaald gevaarlijk rijgedrag ingediend bij het college van procureurs-generaal. Daar kan in de komende maandaen vooruitgang in worden geboekt, zegt hij.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?