De Brusselse Ring (R0)

Vlaams Parlement verzet zich tegen Brusselse stadstol

EDB
© BRUZZ
03/12/2020

Als overleg met de Brusselse regering niet tot een oplossing leidt, dan moet de Vlaamse regering alle juridische middelen aanwenden om te vermijden dat de Vlaamse pendelaar in de toekomst door een Brusselse kilometerheffing of stadstol zou worden gediscrimineerd. Dat staat in een resolutie die het Vlaams Parlement woensdag goedkeurde.

De resolutie werd ingediend door Inez De Coninck (N-VA), Peter Van Rompuy (CD&V), Marino Keulen (Open VLD), Paul Van Miert (N-VA), Karin Brouwers (CD&V), en Annabel Tavernier (N-VA). Ze werd goedgekeurd met een meerderheid van 92 stemmen voor, 0 stemmen tegen en 30 onthoudingen.

De Brusselse regering zit in de laatste fase in haar beslissing over smart.move, beter bekend als de Brusselse stadstol. Vlaanderen en Wallonië zien de invoer van het systeem echter als een platte belasting en lieten eerder al weten dat ze de kilometerheffing in Brussel met hand en tand zullen bestrijden.

Via de resolutie vraagt het Vlaams Parlement aan de Vlaamse Regering nu om aan te dringen bij de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om actief de dialoog aan te gaan met de andere gewesten over haar voornemen tot invoering van een kilometerheffing of stadstol. Indien deze dialoog geen oplossing biedt, moet de Vlaamse regering “alle juridische middelen gebruiken om ervoor te zorgen dat de Vlaamse pendelaar niet wordt gediscrimineerd.”

Hoewel de exacte modaliteiten nog bekend moeten worden, is het duidelijk dat het gaat om een fiscale ongelijkheid, stelt de N-VA in een persbericht. “Het Vlaams Parlement geeft met deze resolutie een duidelijk signaal aan de Brusselse Hoofdstedelijke Regering”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Inez De Coninck (N-VA). “Wij kunnen de Vlaming fiscaal niet laten discrimineren.”

Slimme kilometerheffing

De Brusselse regering wil in 2022 een slimme kilometerheffing invoeren voor autobestuurders. Slaagt Brussel er zo in om de files in en rond de stad te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Slimme kilometerheffing , Brusselse stadstol , inez de coninck , N-VA

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni