| De voetgangerstunnel naar de Vilvoordselaan.

Voetgangerstunnel onder Station Schaarbeek naar Docks geopend

RV
© BRUZZ
22/06/2023

Reizigers kunnen vanaf vandaag gebruik maken van de verlengde voetgangerstunnel onder het station van Schaarbeek. Die zorgt ervoor dat het station ook vanaf de Vilvoordselaan en winkelcentrum Docks toegankelijk is. De tunnel halveert de wandelroute tussen het winkelcentrum en het Schaarbeekse station van ruim 1 kilometer naar ongeveer 400 meter.

Reizigers die uit de richting van het Kanaal komen hoeven dankzij de voetgangerstunnel niet meer om te lopen via de Van Praetbrug.

Het verlengen van de onderdoorgang past in het plan van NMBS om van het station van Schaarbeek een belangrijk vervoersknooppunt te maken. Het station maakt deel uit van het voorstedelijke S-net rond Brussel. Elke dag nemen meer dan drieduizend reizigers er de trein en stoppen er zo’n tweehonderd treinen.

Het was ook het logische vervolg op de opening van winkelcentrum Docks in 2016. Maar de bouw en opening van de tunnel werd verschillende keren uitgesteld, omdat de werken meer tijd in beslag namen dan verwacht.

Sneller en veiliger

De verlengde onderdoorgang maakt behalve het winkelcentrum Docks ook treinmuseum Train World beter bereikbaar.

Het verlengen van de onderdoorgang verhoogt ook de veiligheid, gezien het bijdraagt aan de strijd tegen spoorlopers aan het station. Tot nu werden de sporen soms overgestoken om de omweg via de Van Praetbrug niet hoeven te doen.

Integraal toegankelijk

De onderdoorgang is zowel via de voor- als de achterkant van het station toegankelijk via een helling. Het gaat om een voetgangerstunnel, wat betekent dat net zoals in andere stations fietsers er moeten afstappen en hun fiets aan de hand houden.

De werken aan de onderdoorgang gingen in maart 2021 van start. Nu deze zijn afgerond, betekent dat nog niet het einde van de vernieuwingswerken van het station. Want vanaf 2025 verhoogt en vernieuwt NMBS samen met spoornetbeheerder Infrabel de perrons. De perronluifels worden ook vernieuwd en in de verlengde onderdoorgang komt er een lift naar elk perron. Daarnaast wordt ook de tweede en meer noordelijke onderdoorgang van het station opgefrist.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni