Vorst lanceert eerste leefstraat

© Stad Gent
| Naar Gents voorbeeld.

Voor één week wordt de Drukkerijstraat in Vorst afgesloten voor autoverkeer. Onder de naam ‘Living Imprimerie’ heeft het gemeentebestuur voor die periode de straat omgedoopt tot een ‘leefstraat’ naar Gents voorbeeld.

In samenwerking met Brussel Mobiliteit heeft de gemeente Vorst sinds maandag de Drukkerijstraat afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Tot zondag mogen er geen auto’s door de straat rijden. Dat berichten la Dernière Heure en La Capitale.

De straat is de belangrijkste verbinding voor voetgangers tussen de Van Volxemlaan, een drukke verkeersader met lokale bus- en tramlijnen, en het Sint-Antoniusplein.

Tijdens de sluiting plant de gemeente verschillende activiteiten. Zo is er op woensdag een participatieve constructieworkshop over stedelijke mobiliteit voor buurtbewoners. Op zaterdag zijn er vervolgens verschillende feestelijkheden gepland zoals een fietscinema, een boerenmarkt, muziek en randanimatie.

Naar Gents voorbeeld

De leefstraten in Gent zijn straten die tijdelijk - meestal evenwel voor twee maanden - autoluw of autoloos gemaakt worden en een nieuwe invulling krijgen. Dat gebeurt op vraag van buurtbewoners, zij beslissen ook over de inrichting en welke activiteiten er plaatsvinden.

“In Vorst proberen we op de hoogte te blijven van wat er aan de hand is in andere gemeenten, zo heb ik de kans gekregen om te kijken wat ze in Gent aan het doen zijn,” vertelt Roberti aan onze redactie, “maar Gent staat niet alleen, de straat terug geven aan de voetgangers is ook een tendens in Brussel, zelfs in heel Europa. Het is essentieel dat de burgers meer greep krijgen op de openbare ruimte.”

Schepen van mobiliteit Alain Mugabo (Ecolo) valt de burgemeester bij in de krant La Dernière Heure: “Het is de bedoeling om te kijken of deze tijdelijke regeling bij de buurt in de smaak valt en er draagvlak is om de straat definitief verkeersvrij te maken.” Bij voldoende animo zullen ook andere straten in Vorst tijdelijk omgedoopt worden tot leefstraten, laat het gemeentebestuur weten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?