Zeven nieuwe schoolstraten van start na de paasvakantie

© Filter Café Filtré
| Actie Filter Café Filtré

Dinsdag worden er zeven nieuwe schoolstraten ingewijd in het Brusselse: één in Elsene, één in Ganshoren en maar liefst vijf in Anderlecht. Het hoge aantal schoolstraten is het gevolg van een initiatief van het gewest waarop de gemeenten konden intekenen.

Wat is een schoolstraat?

Een school­straat is een straat met een schoolin­gang waar gemo­toriseerd ver­keer aan het begin en einde van de schooldag gedurende een half uur wordt geweerd (met uit­zon­der­ing van hulp- en nuts­di­en­sten). De straat is dan enkel toe­ganke­lijk voor voet­gangers en fiet­sers. Oud­ers die hun kinderen met de auto bren­gen, kun­nen iets verder park­eren en hun kinderen te voet tot aan de schoolpoort begeleiden. Bewoners mogen de straat wel in hun auto verlaten op lage snelheid.

Anderlecht

De prijs voor de meeste schoolstraten gaat vanaf dinsdag met stip naar Anderlecht. Maar liefst vijf nieuwe schoolstraten worden ingehuldigd in de gemeente. Om de gelegenheid te vieren wordt er dinsdagochtend tussen 8 uur en 9 uur een feestje gevierd aan school Goede lucht aan het Séverineplein.

Schepen van Nederlandstalig onderwijs Elke Roex (SP.A) ziet de voordelen: “Door auto’s te weren op het moment dat de meeste leerlingen toekomen en de school verlaten, zorgen we voor meer verkeersveiligheid en gezondere lucht. Bovendien wordt het contact aan de schoolpoort heel wat aangenamer.”

Naast het Séverineplein krijgen ook de Bronsstraat, de Camille Vaneukemlaan, de Georges Moreaustraat en de Adolphe Willemynsstraat het etiket schoolstraat.

De schoolstraten in Anderlecht zijn nog in testfase en zullen worden geëvalueerd gedurende vier maanden. Nadien wordt pas besloten om de keuze definitief te maken of niet.

Ganshoren

Aan het Sint-Lutgardis in de Opvoedingsstraat te Ganshoren zijn ze al een jaar mee actie aan het voeren met Filter Café Filtré. Een schoolstraat is de logische volgende stap. Op dinsdag om 8u20 zal de schoolstraat feestelijk worden ingehuldigd in aanwezigheid van het schepencollege.

Ook hier gaat het om een initiële testfase die afloopt eind september. Maar de actievoerders willen meer: zo vragen ze ook om van de Opvoedingsstraat een fietsstraat te maken, de eerste in Ganshoren. “Momenteel is er zelfs geen plaats voor een fietsstalling,” vertelt moeder van twee en actievoerder Veerle Appelmans, “Als er geen veilige manier is om te voet of met de fiets naar school te komen zijn we niets met een schoolstraat alleen.”

“We hebben heel veel gewerkt op sensibilisering want er zijn natuurlijk ook ouders die hun kinderen liefst met de auto aan de schoolpoort afzetten. Op deze manier wilden we zorgen dat het project door de hele school gemeenschap wordt gedragen.”

Elsene

Elsene is ook van de partij met hun eerste schoolstraat in de Cansstraat aan basisschool De Wimpel. Opnieuw gaat het om een eerste evaluatie: “Het gaat om een proefproject dat tot eind dit schooljaar loopt. Nadien wordt het geëvalueerd,” vertelde burgemeester van Elsene Christos Doulkeridis (Ecolo) vrijdag al aan de redactie van BRUZZ. “Een gelijkaardig project zal de komende maanden uitgerold worden aan twee andere scholen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?