Gewest lanceert projectoproep voor schoolstraten

© Geert De Cock/oudercomité Steinerschool Brussel
| De ouders en leerlingen van de Steinerschool Brussel en het Sint-Niklaasinstituut (SNI) in Anderlecht ijverden al vaker voor een schoolstraat (archiefbeeld).

De negentien Brusselse gemeenten kunnen gewestelijke middelen vragen voor de aanleg van schoolstraten. Vanaf donderdag tot 31 januari moeten ze daarvoor hun project neerleggen bij Brussel Mobiliteit. De Brusselse regering heeft in totaal 1 miljoen euro veil.

Om gemeenten te ondersteunen bij de installatie van permanente schoolstraten, maken staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) en minister Pascal Smet (SP.A) een miljoen euro vrij. Dat kondigden ze in september al aan, maar nu komt dat plan in de concrete fase.

Straten afsluiten

Alle burgemeesters en mobiliteitschepenen kregen donderdag een brief in de bus, waarin ze worden uitgenodigd om hun projectvoorstel voor schoolstraten over te maken aan het Gewest. De straten kunnen bijvoorbeeld volledig afgesloten worden voor autoverkeer, al dan niet bij start- en sluitingstijd van de school.

Maar ook het aanbrengen van wegmarkeringen, het plaatsen van paaltjes, bloembakken en andere vertragende ingrepen kunnen aanvaard worden. Vanaf 31 januari gaat Brussel Mobiliteit alle projecten evalueren, waarna een keuze wordt gemaakt.

'Luchtkwaliteit en veiligheid verbeteren'

"Het aantal wagens drastisch verminderen is de beste manier om de luchtkwaliteit te verbeteren. Daarom maken we budget vrij waarmee gemeenten straten autovrij of autoluw kunnen maken", zegt Smet.

"We stimuleren ouders, die vaak in de buurt van de school wonen, op deze manier om na te denken over hun mobiliteitsgedrag en we maken de onmiddellijke omgeving van de scholen een pak veiliger.

De bedoeling is dat de ingrepen nog in 2019 uitgevoerd worden. Een definitieve inrichting van een Schoolstraat volgt pas na een testfase van drie maanden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?