Waalse snelbus naar Brussel is groot succes

© Photonews
| Twee elektrische bussen van TEC

De Waalse vervoersmaatschappij TEC heeft een eerste evaluatie klaar van de Conforto 3, een snelbus van Waver naar Oudergem. Een jaar na de invoering brengt de snelbus al meer dan dubbel zoveel reizigers naar Brussel dan voordien, en dat in maximaal 24 minuten. Aan Vlaamse zijde rijdt er vooralsnog geen snelbus naar Brussel.

De Conforto 3 werd in maart vorig jaar gelanceerd en rijdt elke dag 22 keer op en af tussen Waver (pretpark Walibi) en Oudergem (Hermann-Debroux). Bij de start vorig jaar telde de snelbus 91 reizigers per dag. Een jaar later, in februari dit jaar, waren dat er gemiddeld 214. Dat maakt de Waalse vervoersmaatschappij dinsdag zelf bekend.

Bijna acht op de tien reizigers stapt bij aankomst in Brussel over op een ander openbaar vervoersmiddel. In de meeste gevallen gaat dat om de metro.

Tevreden

Opmerkelijk is dat zes op de tien gebruikers van de Conforto 3 zeggen dat ze voordien amper gebruik maakten van het openbaar vervoer. De reizigers geven aan meer tevreden te zijn met de snelbus omwille van de stiptheid, de tijdsduur en het confort onderweg. Zelfs in geval van file duurt de busrit maximaal tussen de 18 en 24 minuten, dat mede dankzij de busbaan op de snelweg.

Dankzij het succes van de Conforto 3 wil de TEC het aanbod op de buslijn nog uitbreiden. Er komt ook een campagne om de bus meer in de aandacht te brengen, bij de start van het nieuwe schooljaar.

GEN

De TEC heeft in totaal drie snelbussen vanuit Waals-Brabant naar Brussel. Aan Vlaamse zijde werken zulke snelle buslijnen volgens een ander systeem, legt De Lijn-woordvoerder Tom Van de Vreken uit. "De TEC rijdt op de autosnelweg met een autocar, dus enkel met zitplaatsen. Onze snelste bussen zijn nog altijd autobussen, met staanplaatsen, en rijden niet via de autosnelweg."

Dat zorgt ervoor dat De Lijn nog altijd iets trager gaat dan de bus vanuit Waver. "Maar met de komst van de ringtrambus dit najaar zal het verkeer in de noordrand wel sneller verlopen", meent Van de Vreken.

Om het openbaar vervoer in de Brusselse rand vlotter te laten verlopen, lopen ook al geruime tijd besprekingen over het Gewestelijke Expresnet (GEN), dat vooral op het spoorverkeer focust.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?