We krijgen niet tien, maar twaalf gratis treinritten

© PhotoNews
| Een mondmasker is verplicht op het openbaar vervoer tijdens de coronacrisis.

Wie dat wil, kan de komende zes maanden twaalf keer gratis met de trein reizen. Dat is de federale overheid met de NMBS overeengekomen. Geïnteresseerden moet de treintickets zelf vragen.

Er komt geen eenmalige Rail Pass van 10 treinritten. Dat had de superkern, de bonte mix van partijen van de federale regering en zij die haar steunen, nochtans aangekondigd. Maar de NMBS ging zelf op de rem staan. Ook fractieleider N-VA Peter De Roover had zijn twijfels over de veiligheid en de kostprijs.

Nu is er dan toch een akkoord bereikt tussen minister van Mobiliteit François Bellot (MR) en de NMBS. De formule is aangepast. In plaats van een eenmalige Rail Pass, zal de Belg gedurende zes maanden recht hebben op twee gratis ritten per maand. Twee ritten meer dus dan aanvankelijk voorzien, maar je mag ze niet allemaal tegelijk gebruiken.

Geen extra middelen

De treintickets worden enkel toegekend aan wie ze specifiek aanvraagt. Door de geldigheid te beperken tot één maand, moet zo vermeden worden dat het ongezond druk wordt in de treinstellen. De NMBS lanceert tegelijkertijd de actie 'Tournée nationale', die voorziet in campagnes met mogelijke bestemmingen. Op die manier geeft de overheid een toeristische boost aan getroffen regio's.

Volgens Groen-Kamerlid Kim Buyst (Groen) moeten er voor deze tegemoetkoming geen extra middelen worden uitgetrokken. De financiering ervan zou passen binnen de al voor de NMBS voorziene compensatie voor de coronacrisis. "De steun in de vorm van een twaalfrittenkaart zorgt voor financiële ademruimte voor de NMBS, alsook voor de reiziger", aldus Buyst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?