Weldoener schenkt eerste 224.000 euro aan zes fietsprojecten

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ

De Koning Boudewijnstichting deelt voor het eerst bijna 224.000 euro uit voor projecten die fietsen in het gewest “vlotter en veiliger willen doen verlopen”. Het nieuwe fonds ‘Bikes in Brussels’ kwam tot stand dankzij een anonieme weldoener en zal vier keer per jaar geld toewijzen.

In de eerste selectie steunt het fonds scholen, lokale initiatieven en zelfs gemeenten. Zo ontvangt de gemeente Elsene met 140.000 euro het bulk van de middelen. Dat geld gaat naar een studie, waarin onderzocht wordt hoe de kwaliteit van de fietsinfrastructuur in Elsene kan worden verbeterd.

Fietsparkingen

Twee van de zes projecten zullen beveiligde fietsparkingen inrichten. Zo krijgt de Vrije Hogeschool Brussel Ilya Prigogine 45.000 euro voor de inrichting van een beveiligde fietsparking voor 40 fietsen. De school wil in samenwerking met de studentenraad studenten sensibiliseren om meer de fiets te gebruiken.

Ook bestaande fietsinitiatieven krijgen middelen voor uitbreiding. De vzw BruBike organiseert fietstochten vanuit het centrum van Brussel. Met de 5.000 euro van het Fonds Bikes in Brussels kan de vzw een nieuw lokaal inrichten.

Geen one-shots

De projecten moeten voldoen aan een aantal voorwaarden: “het moet duurzaam zijn, dus geen one-shot projecten zoals een festival,” vertelt woordvoerster Erika Racquet van de Koning Boudewijnstichting. De projecten moeten ook vrij toegankelijk zijn voor iedereen.

Het mysterie rond de anonieme weldoener die dit geld vrijmaakt blijft vooralsnog onopgelost. We weten enkel dat hij een succesvolle ondernemer is die vaak in de stad fietst, en dat hij tot één miljoen per project wil vrijmaken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?