Werken aan Marie-Joséplein in Elsene zijn afgerond

© MIVB-STIB

De werken voor de heraanleg van het Marie-Joséplein in Elsene zijn voltooid. Er werden zowel voetpaden beveiligd, tramsporen vernieuwd als groene ruimten aangelegd. De heraanleg is het resultaat van een samenwerking tussen de gemeente Elsene en de MIVB.

De werken voor de heraanleg van het Marie-Joséplein en de Waaglaan gingen midden 2019 van start. De tramsporen van lijnen 25 en 8 moesten er onder meer vervangen worden omwille van slijtage. De MIVB greep de gelegenheid aan om de haltes aan te pakken, en conform de toegankelijkheidsnormen te maken.

Er kwamen daarnaast ook nieuwe oversteekplaatsen voor voetgangers vlakbij de haltes, wat onder andere gunstig is voor personen met beperkte mobiliteit. De MIVB haalde ook de sporen weg die de lus vormden van het eindpunt op het Marie-Joséplein. Deze lus werd immers niet gebruikt. De plaatsen voor Villo, taxi’s en Cambio werden verplaatst om ze zichtbaarder te maken.

Speelpleintje

De gemeente Elsene greep de MIVB-werken aan om een nieuw elan te geven aan het Marie-Joséplein. Het idee bestond erin om de groene ruimte uit te breiden, terwijl het plein toch behouden bleef. Op die manier kon er een ontspanningsplaats van gemaakt worden en een speelruimte voor kinderen.

marie-joséplein elsene
© MIVB-STIB

Zo werden niet enkel de sporen en de bovenleidingen vervangen, maar werden oversteekplaatsen en voetpaden beveiligd, werd het kruispunt vereenvoudigd, werden de voetpaden vernieuwd, werd er groene ruimte aangelegd, werden wandelpaden met zitbanken aangelegd, enzoverder.

“Dankzij de zeer goede samenwerking tussen de MIVB en de gemeente Elsene was het mogelijk om de vervanging van onze sporen te combineren met een heraanleg van het plein ten voordele van iedereen,” zegt Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB.

Ook Romain de Reusme (PS), Elsens schepen van Openbare Werken, toont zich tevreden. “Het is een zeer mooie samenwerking die het mogelijk maakte om de openbare ruimte te verbeteren, terug te geven aan de bewoners, en een speelpleintje voor kinderen en rustplekken voor de bewoners aan te bieden.”

Het project had geen impact op het schuilhuisje aan de tramhalte, dat beschermd is als monument door de regering in 2006. Het bleef behouden op dezelfde plaats.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?