Werken Leopold II-tunnel: motoren op de busbaan

© PhotoNews
| Leopold II-tunnel, Koekelberg.

Vrijdag werden de flankerende maatregelen voorgesteld die de verkeersellende moeten verzachten, wanneer de Leopold II-tunnel tijdens de zomer volledig dicht gaat voor onderhoud. Het verkeer wordt zoveel mogelijk beperkt of omgeleid. Resterende auto’s moeten bovengronds over één rijvak. Motoren mogen op de busbaan rijden.

Minister voor Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) zet in op alternatieven. Zo wordt de capaciteit op de S10-trein van de NMBS tijdens de spits met 280 plaatsen per trein verhoogd. Indien nodig wordt op die lijn ook een piekuurtrein ingelegd, die normaal tijdens de zomermaanden geschrapt wordt. Het aanbod van de Lijn en de MIVB gaat ook de hoogte in.

Een tweede speerpunt bestaat erin de Keizer Karellaan, nu een drukke invalsweg, te ontlasten. Inkomend verkeer dat via het westen Brussel binnenrijdt, wordt omgeleid via de A12 in het Noorden, en de Industrielaan in het Zuiden.

Het overige (binnenstedelijke) autoverkeer moet over één rijvak. De andere rijstrook is voor bussen, maar daar mogen ook motoren op rijden. Op de Keizer Karellaan zowel als op de Leopold II-laan worden de verkeerslichten zo ingesteld dat het zo lang mogelijk groen blijft.

Geen carpoolstrook

De carpoolstrook waarvan eerst sprake was, gaat niet door wegens niet te controleren. Ook is er een fietspad op de Keizer Karellaan, maar niet op de Leopold II-laan. Hen wordt vanaf de Basiliek aanbevolen via de gewestelijke fietsroute 11 te rijden.

Het fel betwiste eenrichtingsverkeer rond de Basiliek treedt opnieuw in voege gedurende juli en augustus, wanneer de tunnel helemaal gesloten is. Op die manier zijn er minder elkaar kruisende verkeersstromen. Die kunnen tijdens de spits tot files leiden.

Sainctelette rotonde
© kabinet Smet

Ook ter hoogte van Sainctelette gaat het verkeer daarom zoals op een rotonde. Van het Kaaitheater afslaan naar de Diksmuidelaan is dan niet meer mogelijk.

Of er nog overstapparkings zullen komen, is niet helemaal duidelijk. Er moet nog met Brussel-Stad onderhandeld worden over het openstellen van parking C.

Renovatie Leopold II-tunnel

De renovatiewerken aan de verouderde Leopold II-tunnel zullen tot 2021 duren. Enkel 's nachts en tijdens de zomers wordt de tunnel volledig afgesloten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?