| Vorst Nationaal

Wijkcomité deelt duizenden flyers uit tegen parkeerbeleid Vorst

KVDP
© BRUZZ
27/01/2020

Een wijkcomité in Vorst heeft afgelopen weekend 20.000 flyers uitgedeeld. Die flyers zijn gericht tegen de evenementenzone die sinds begin deze maand rond Vorst Nationaal geldt: parkeren tijdens evenementen kost er 5 euro per uur. "Dan kan men evengoed de wagen helemaal verbieden."

Het college van Vorst keurde vorig jaar een 'evenementenzone' in de straten rond Vorst Nationaal goed. Tijdens evenementen in de concertzaal is parkeren er sinds begin dit jaar duurder geworden: 5 euro per uur, van 19.30 tot middernacht. De evenementenzone geldt tot eind dit jaar, waarna het systeem geëvalueerd wordt.

Met deze maatregel wil het gemeentebestuur van Vorst tegemoetkomen aan de buurtbewoners, die al jaren klagen over een gebrek aan parkeerplaatsen in de buurt tijdens concerten. Toch kan de maatregel op heel wat protest rekenen van diezelfde buurtbewoners. Een nieuw wijkcomité verenigt 700 buurtbewoners en -handelaars en deelde het voorbije weekend naar eigen zeggen 20.000 flyers uit in Vorst.

'Geen vertrouwen meer in gemeentebestuur'

"Het gemeentebestuur heeft deze maatregel ingevoerd zonder enig overleg met buurtbewoners en handelaars. Wij werden geen enkele keer geraadpleegd", klaagt woordvoerder van het comité Olivier De Blauwe aan. "Wij hadden een burgerinterpellatie ingediend, maar hebben geen enkel antwoord gekregen van het college." De Blauwe heeft het zelfs over een "totalitaire maatregel".

Nochtans zou het duurdere tarief al vanaf 13.30 uur gelden volgens het oorspronkelijke plan van de gemeente. Die paste de uurregeling uiteindelijk aan naar 19.30 uur, na herhaaldelijk protest. "Die aanpassing kwam er om ons het zwijgen op te leggen, maar niets garandeert ons dat ze het beginuur terug zullen trekken naar 13.30 uur", aldus De Blauwe. "Wij hebben geen vertrouwen meer in dit bestuur, dat dogmatisch handelt. Men kan de auto evengoed verbieden."

Bewoners met een parkeerkaart worden vrijgesteld van het hogere parkeertarief. Voor De Blauwe is de evenementenzone nog problematischer voor de handelaars en vrije beroepen in de wijk rond Vorst Nationaal. Dat het duurder tarief pas vanaf 19.30u geldt, verandert daar volgens het wijkcomité weinig aan. "Er zijn ook mensen die na 19 uur nog naar de dokter of de tandarts gaan", klinkt het.

'Wel geluisterd naar handelaars'

Dat de evenementenzone een anti-democratische maatregel zou zijn, spreekt schepen Esmeralda Van den Bosch (Groen) - die nog maar net de bevoegdheid Mobiliteit heeft gekregen - tegen. "Er was geen uitgebreid participatieproces, maar de maatregel werd gestemd en besproken op de gemeenteraad", zegt de mobiliteitsschepen in Vorst.

"Dat het uur bijgesteld is naar 19.30 uur geeft net aan dat wij wel geluisterd hebben naar de zorgen van de handelaars en vrije beroepen", gaat Van den Bosch verder. "Ik ben ook aanwezig op het terrein en ben langsgegaan bij restaurants in de buurt." Van den Bosch toont wel begrip voor de bezorgdheden van het wijkcomité. "Verandering is altijd onrustwekkend."

Alhoewel de evenementenzone al op 1 januari van kracht ging, zullen autobestuurders pas vanaf februari vijf euro per uur moeten betalen. Deze maand geldt nog een informatiefase, waarbij bestuurders via een flyer onder de ruitenwissers geïnformeerd worden over het nieuwe parkeertarief. Wie zich niet aan de regels van de evenementenzone houdt, wordt pas vanaf maart beboet.

flyer vorst

Een deel van de flyer van het wijkcomité

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Mobiliteit , Vorst Nationaal , evenementenzone , betaald parkeren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni