Zelfrijdende MIVB-bus vervoert vrijdag voor het eerst passagiers

© BRUZZ

In het Woluwepark kunnen reizigers vanaf vrijdag voor het eerst aan boord stappen van de zelfrijdende bus SAM-e van de Brusselse openbaar vervoersmaatschappij MIVB. Het gaat om een proefperiode die loopt tot eind september, nadien wordt de bus op andere locaties getest.

De zelfrijdende pendelbus SAM-e (Smart Autonomous Mobility electric) is al sinds 7 juni te zien in het Woluwepark, maar vervoerde tot hiertoe nog geen passagiers. Vanaf vrijdag kunnen twaalf passagiers, op zes zitplaatsen en zes staanplaatsen, de elektrische bus nemen van en naar het gemeentelijke sportcentrum via een halte aan de Tervurenlaan of de Park van Woluwelaan. Onderweg zijn er ook demonteerbare haltes.

De pendelbus haalt een snelheid van 10 km/u en rijdt elke vrijdag, zaterdag en zondag van 13 tot 19 uur. Er zal ook personeel van de MIVB aanwezig zijn om de reizigers te begeleiden, hun mening te noteren en de gedragingen van het voertuig te bestuderen.

Het elektrische voertuig werd gebouwd door het Franse bedrijf EasyMile en wordt geleased door de MIVB. De bus is uitgerust met een lokalisatie- en detectiesysteem, een Lidar, aan de vier hoeken van het voertuig. Zo kan het vaste en bewegende hindernissen detecteren die zijn pad kruisen. Het traject dat SAM-e aflegt is voorzien van bakens, zodat de pendelbus zich kan oriënteren.

Tussen Allerheiligen 2019 en de krokusvakantie van 2020 is een tweede test voorzien op de site van Solvay in Neder-over-Heembeek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?