Cinema Nova dreigt 20.000 euro subsidie te verliezen

© Jean-Paul Remy
| De cinemazaal in het centrum dreigt ruim twintig procent van het subsidiebudget te verliezen.

De Franse Gemeenschap trekt een deel van zijn subsidie voor Cinema Nova in. Het gaat om een vermindering van 20.000 euro, ruim twintig procent van het totale subsidiebudget. Minister van Cultuur Alda Greoli (CDH) trekt het cultureel belang van de cinema in twijfel. “Absurd,” reageert Gwenaël Breës van Cinema Nova.

In een brief maakte minister van Cultuur Alda Greoli in december al aan de cinema bekend dat ze twijfels had bij het culturele belang van Cinema Nova. Het resultaat daarvan is te voelen in de cijfers: een jaarlijkse vermindering van 20.000 euro op een totaal subsidiebedrag van 90.000 euro, die op 1 januari van dit jaar al ingaat.

Onterecht, vinden de uitbaters van de cinema die werkt met een grote ploeg vrijwilligers. Na ruim twintig jaar is het filmhuis een begrip in Brussel, met een eigenzinnige programmatie van fictiefilms uit binnen- en buitenland, documentaires en animatiefilms. Cinema Nova vertoont onafhankelijk geproduceerde films, die vaak worden ingeleid door de regisseurs zelf. Ook festivals als Pink Screens, Filem’on, Offscreen en PleinOPENair zijn een vaste waarde. 

Het cinemateam vraagt daarom of de minister haar oordeel wil herzien. “De motivatie van de minister is absurd,” zegt Gwenaël Breës, één van de stichtende leden van Cinema Nova. Het cultureel belang van een cinema is volgens hem niet alleen af te meten aan het aantal zalen of het aantal bezoekers. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?