Cinema Variétés komt terug

Cinema Variétés
© Google Streetview
| Cinema Variétés in de Mechelsestraat (glazen gebouw rechts), vlakbij de Adolphe Maxlaan.
© Google Streetview
| Cinema Variétés in de Mechelsestraat (glazen gebouw rechts), vlakbij de Adolphe Maxlaan.

De bioscoopzaal aan de Adolphe Maxlaan is gesloten sinds 1983, maar is nu opgekocht door de vzw Bruxelles Laïque, dat ook het Vrijheidsfestival organiseert.

Na de Pathé Palace aan de Beurs is het al de tweede cinema in het centrum die uit haar as herrijst. Cinema Variétés ligt op de hoek van de Adolphe Maxlaan en de Mechelsestraat, en was in 1937 de eerste zaal van de hoofdstad met een verschuifbaar dak en een draaiend podium. Bovendien had het voor de komst van de Kinepolis op de Heizel het grootste scherm van Brussel, en kon het tot 2.400 toeschouwers herbergen.

De zaal werd in 1983 gesloten om veiligheidsredenen. Maar nu verkoopt de Franstalige gemeenschap de bioscoopzaal aan de vzw Bruxelles Laïque. Het prijskaartje: 750.000 euro. “We gaan een architectuurwedstrijd uitschrijven om de plek herin te richten. Monumenten en Landschappen heeft al de toestemming voor een renovatie gegeven, zolang de gevel maar intact blijft”, zegt Arianne Hassid van Bruxelles Laïque aan La Dernière Heure.

De zaal zal wel niet tot een klassieke cinema worden omgevormd. “Het wordt een multiculturele zaal. We zullen er vertoningen organiseren, cinema-avonden, theater en debatten. Als organisator van het Vrijheidsfestival, die elk jaar in het Theâtre national doorgaat, is het goed dat we nu onze eigen zaal hebben, want er zijn heel wat activiteiten waar we een extra zaal voor moesten huren", aldus Hassid.

De renovatiewerken aan het gebouw, dat een stadskanker geworden is, zullen een zekere tijd in beslag nemen. De heropening is voorzien voor 2021 of 2022.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?