Nationale museumpas vanaf september

Onder andere het Wiels-museum ondertekende al de intentieverklaring

Begin september wordt de museumPASSmusées gelanceerd, een kaart die je voor een vast jaarlijks bedrag toegang geeft tot een selectie musea in heel België. In april zijn er zelfs al een paar exclusieve eerste exemplaren in voorverkoop. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams cultuurminister Sven Gatz (Open VLD) op een vraag van parlementslid Mathias De Clercq (Open VLD).

In Vlaanderen is er de Uitpas en in Brussel de Brussels Card, maar een nationale jaarpas voor musea heeft België nog niet. Nederland heeft die wel al een tijdje, en het succes daar heeft minister Gatz en verschillende Belgische koepelorganisaties voor musea overtuigd.

Een stuurgroep werd opgericht, hield een jaar lang regelmatig vergaderingen, zette een marketingteam in en voilà: de museumPASSmusées was geboren. In april al in beperkte voorverkoop, in september voor iedereen beschikbaar. "Zo wordt de drempel naar een museum voor iedereen lager," zegt minister Gatz bij BRUZZ.

Snelle winst

De exacte kostprijs wordt nog bepaald, maar het zou gaan om een 50-tal euro per jaar. Daarvoor krijgt de gebruiker volledige toegang tot het overgrote merendeel van de federale en Vlaamse, 19 Brusselse en 10 Waalse musea. De hoop is dat nog meer musea zich snel zullen aansluiten, vooral in de twee laatste gewesten.

"We weten dat mensen pas zo'n museumpas kopen als er genoeg musea meedoen," zegt Gatz. "Daarom hopen we dat er zo veel mogelijk zich nu gaan aansluiten, om meer gebruikers aan te trekken en het project rendabel te maken."

De Vlaamse overheid maakt 300.000 euro vrij voor de start van de museumPASSmusées. Verder komt de financiering van leningen, steun van het Prins Filipfonds, en de eerste opbrengsten van de pas. Gatz belooft dat het businessplan een vroege break-even voorziet, zodat de deelnemende musea zo snel mogelijk winst kunnen maken met de pas, iets waar velen initieel sceptisch over waren.

Kortingstarief

De museumPASSmusées wordt gelinkt aan bestaande passen zoals de Uitpas en de Brussels Card, en neemt een groot deel van de technologie en infrastructuur van die kaarten over. De landelijke pas krijgt ook een kortingstarief voor mensen die het financieel moeilijk hebben.

De 19 Brusselse musea die de intentieverklaring hebben ondertekend zijn het Joods Museum van België, Hallepoort Brussel, het Jubelparkmuseum, Argos, Art et Marges Musée, Autoworld, het BELvue museum, het Coudenberg Paleis, Fondation Boghossian – Villa Empain, het Koninklijk Museum van het Leger, de Koninklijke Bibliotheek van België, La Fonderie, het MIMA, Musée de la Franc-Maçonnerie, het Riolenmuseum, het Broodhuis, PSK-Bozar, Wiels en het Muziekinstrumentenmuseum.

Vijf kunstenaars kregen al de opdracht origineel werk te creëren ter ere van de lancering.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?