Werken aan Pathé Palace begonnen

© AAAR
De werken voor de omvorming van de Pathé Palace tot een arthouse bioscoop met vier zalen zijn begonnen. De opening van complex Le Palace, dat ook een bar-restaurant, een evenementenbar en culturele winkel zal herbergen, is voorzien in september 2014.

Het dossier sleept al jaren aan, maar de werken zijn nu eindelijk begonnen, op 22 oktober. Dat bevestigt de minister van Cultuur van de Franse Gemeenschap, Fadila Laanan (PS), aan brusselnieuws.be. De tijd drong, want de bouwvergunning vervalt in januari 2013.

Palace wordt een arthouse bioscoop met 4 zalen. Er is ook plaats voor een bar-restaurant, een bar, een culturele winkel en een onthaalruimte. Het architectenbureau AAAR uit Herstal tekende de plannen.

De 4 zalen tellen respectievelijk 400, 220, 120 en 80 zitplaatsen. Over de programmatie willen de gebroeders Dardenne nog niets lossen, maar vast staat dat de cinefiel er aan zijn trekken zal komen.

Vip-bar voor speciale evenementen
De bioscoopingang komt aan de kant van de Anspachlaan, de ingang van het restaurant aan de zijde van de Van Praetstraat. Dat restaurant, goed voor 50 plaatsen, krijgt een hedendaagse look. Het zal verspreid zijn over de gelijkvloerse verdieping (het vroegere PP café) en de mezzanine en zal 7 dagen op 7 open zijn. Ten slotte komt er ook nog een vip-bar, die enkel toegankelijk zal zijn voor avant-premières en speciale evenementen.

Aan de drie bestaande zalen, geërfd van de vroegere Kladaradatsch, wordt niet geraakt. Er komt wel een vierde zaal bij met 120 plaatsen, boven het restaurant. Daar bevindt zich nu een leegstaand appartement.

Juridische strijd
De Franse Gemeenschap kocht het gebouw, de voormalige Kladaradatschbioscoop, in 2001 voor 5 miljoen euro. Dat lukte maar na een hevige juridische strijd met de Vlaamse Gemeenschap. Toenmalig Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux (nu SP.A) was er zelf van overtuigd dat de Vlaamse Gemeenschap eigenaar was geworden van het gebouw. Na een gerechtelijke uitspraak moest hij de duimen leggen voor zijn Franstalige evenknie Hervé Hasquin.

Aanvankelijk kreeg het Théâtre National er onderdak, tot het zijn nieuw complex opende in de Emile Jacqmainlaan. Het was daarna wachten tot 2004 tot de Franse Gemeenschap het licht op groen zette voor het project Cinéma Palace. Dat project is een initiatief van de vzw Le Palace, met als drijvende krachten de filmbroers Dardenne, directrice Eliane Dubois van filmdistributeur Cinéart en Patrick Quinet van Artemis Productions.

Geklasseerd gebouw
De renovatiekost werd aanvankelijk begroot op 3,7 miljoen euro. Maar dat cijfer hield geen rekening met de extra kosten die de klassering van het gebouw met zich meebrengen. Voorts hoopten initiatiefnemers op subsidies van Beliris, het samenwerkingsakkoord met de federale overheid. Die hoop bleek ijdel. Voorwaarde was immers dat Franse Gemeenschap het gebouw overdroeg aan de - tweetalige - Stad Brussel. Dat deed het niet. Ook het feit dat de verhoopte vrijstelling van btw-bijdragen er niet kwam, verhoogde de factuur.

De totale kostprijs steeg daardoor tot 9 miljoen euro. De Franse Gemeenschap legt dit geld op tafel in de vorm van een bankgarantie. Vzw Le Palace moet dit bedrag gespreid over twintig jaar terugbetalen. Le Palace zorgt zelf, indien mogelijk via sponsoring, voor de technische apparatuur (1,1 miljoen euro).


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Vrouwen op straat tegen seksuele agressie
  • Union: 'We hebben de top bereikt, maar het allermoeilijkste is om daar te blijven'
  • Analyse: Hoe zou het nog zijn met Neo?
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Sunny Bergman brengt 'Oproerkraaiers' naar Beurscafé
  • Laura Wandel après Cannes, Bruxelles lui déroule le tapis rouge
  • Mohamed Toukabri dances with his mother
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement