1730 Wintertips 2

| Er komt een verbod op het uitzetten van huurders tijdens de winter.

Winters verbod op uitzetting huurders in de maak

JDK
© BRUZZ
13/11/2022

De Brusselse regering heeft donderdag in tweede lezing de ordonnantie goedgekeurd die uitzettingen van huurders in de winter verbiedt. De sperperiode loopt van 1 november tot 15 maart.

Ook de uitzettingsprocedure wordt hervormd. De ordonnantie, die er komt op initiatief van staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS), voorziet ook in een schadevergoeding voor benadeelde verhuurders.

In een normale Brusselse winter worden er zowat 5.000 huurders uit hun huurwoonst gezet. Slechts een minderheid van de gevallen (600) leidt tot een formele uitzetting door een deurwaarder onder begeleiding van de politie.

Deurwaarders

De verhuurder die de huurachterstand wil innen, zal geduld moeten hebben. Hij zal zijn claim pas op 15 maart kunnen indienen, waarschuwt de nationale kamer van de gerechtsdeurwaarders. “De uitzettingen waartoe in september is besloten, zal ik in maart uitvoeren, die van oktober in april, die van november in mei. En zo verder. Ik zal de uitzettingen moeten spreiden in de tijd," legt voorzitter Quentin Debray uit aan Le Soir.

In een persbericht en op Twitter schaart staatssecretaris Nawal Ben Hamou zich achter het toekomstige moratorium. "Dit besluit beantwoordt aan de absolute noodzaak om voor iedereen huisvesting te garanderen tijdens de winterperiode en om de meest kwetsbare huurders te beschermen. Dankzij deze beschermingsmaatregel kunnen de betrokken huurders ook profiteren van een zekere stabiliteit in afwachting van de toekenning van sociale steun of een oplossing voor herhuisvesting."

De ontwerpordonnantie moet nu nog in derde lezing goedgekeurd worden alvorens ze naar het parlement gaat. Daar wordt ze wellicht in het voorjaar goedgekeurd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni