10 miljoen euro voor de uitbouw van Brusselse Nederlandstalige scholen

© Kabinet Gatz

Vier Nederlandstalige scholen en drie speelplaatsen in Vorst, Schaarbeek en Anderlecht krijgen samen tien miljoen euro van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). Dat besliste het College van de VGC deze donderdag. Het geld gaat naar nieuwbouw, renovatie en heraanleg. “Met deze subsidies komen we tegemoet aan de hoge nood aan nieuwe en verbeterde schoolinfrastructuur", zegt bevoegd minister Sven Gatz (Open VLD).

De gemeentelijke basisschool De Puzzel in Vorst krijgt een nieuw schoolgebouw op de site ‘Divercity’ aan de Luttrebrug, zoals BRUZZ al in 2014 schreef. De huidige gebouwen van de school in de De Fierlantstraat zijn te krap en voldoen niet meer aan de normen voor hedendaags onderwijs. Het nieuwe schoolgebouw biedt plaats aan 250 leerlingen, een uitbreiding van 50 plaatsen ten opzichte van de capaciteit vandaag. De VGC investeert 5,7 miljoen euro in dit project.

Ook de basisschool Champagnat in Schaarbeek ontvangt subsidies. Ze krijgt een nieuwbouw met een overdekte turn- en bewegingsruimte. Op de verdieping komen twee klaslokalen met een open structuur die polyvalent gebruik toelaat. De school ligt naast de basisschool Heilige Familie, en zal de infrastructuur met de buurschool delen, het gaat om een investering van in totaal 1 miljoen euro.

Ook secundair

Op de Campus Innova, in de Industrielaan in Anderlecht, wordt de secundaire school volledig gerenoveerd en uitgebreid. Hierdoor vergroot de schoolcapaciteit van 330 plaatsen tot een totaal van 560 plaatsen secundair onderwijs. Naast het schoolgebouw wordt ook de buitenaanleg van de volledige site aangepakt, inclusief de speelplaatsen voor de basis- en de secundaire school.

Met nieuwbouw- en renovatiewerken heeft het Sint-Guido-Instituut, ook in Anderlecht, een capaciteitsverhoging van de vestiging in de Dokter Jacobstraat gepland. De werken leiden tot 150 extra plaatsen voor leerlingen in een aantal BSO- en TSO-studierichtingen die momenteel volzet zijn. Daarmee zal deze vestigingsplaats 450 plaatsen tellen. Om het project financieel te ondersteunen, heeft de VGC een principeakkoord toegekend van maximaal 1,25 miljoen euro.

Ook speelplaatsen

De speelplaatsen van drie Anderlechtse basisscholen - de Beverboom, het Rad/De Asters en de Raymond Van Belleschool - krijgen ten slotte een grondige renovatie, dankzij de subsidie ‘Buitenspel’ van de VGC. Leerlingen, leerkrachten en ouders gingen samen aan de slag om avontuurlijke speelplaatsen te ontwerpen voor hun school. De VGC keurde subsidies goed voor een totaal van 280.000 euro. Op termijn worden de speelplaatsen ook opengesteld voor de buurt, waardoor schooltijd en vrije tijd in elkaar kunnen overlopen.

Tenslotte heeft de VGC ook een akkoord over de ondergrondse parkeergarage van de Campus Comenius in Koekelberg. Daar worden 60 plaatsen opengesteld voor de buurt. Zo kunnen niet alleen de leerkrachten, maar ook de buurtbewoners hun wagen kwijt onder de onderwijssite.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?