31 Nederlandstalige scholen in Brussel nemen energiebesparende maatregelen

20220606_Groenblauw bxl_(c) VGC
© VGC
| Basisschool De Kleurdoos in de Moutstraat.
© VGC
| Basisschool De Kleurdoos in de Moutstraat.

Het project ‘Energiezorg op School’ van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en de vzw FIX moet 31 Nederlandstalige scholen in Brussel ondersteunen om energiezuinige maatregelen uit te voeren in hun schoolgebouwen.

Het gaat om een subsidie van 397.807 euro, goed voor een besparing van 430 megawattuur per jaar.

'Energiezorg op School'

De VGC lanceert ook een oproep die kadert binnen ‘Energiezorg op School’. Alle Nederlandstalige scholen in Brussel die maatregelen willen nemen om energie te besparen, kunnen daarvoor een subsidie krijgen.

Scholen kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om een nieuwe ketel, een debietmeter of thermostatische kranen te laten plaatsen. Ook isolatiemaatregelen of het plaatsen van nieuwe beglazing komen in aanmerking. Op die manier verkleinen scholen hun CO2-afdruk en spenderen ze minder geld aan energiekosten.

Sinds 2022 kunnen scholen ook subsidies vragen voor energiezuinige verlichting. Twintig scholen ontvangen hiervoor een financiële ondersteuning.

Meer dan 300 projecten

“Dankzij Energiezorg op School werd er de afgelopen jaren al heel wat energie bespaard”, zegt minister Sven Gatz (Open VLD). “Het doel is om jaarlijks 350 MWh te besparen. Dankzij de subsidies hebben de scholen al 5.450 MWh bespaard sinds 2014-2015. Met deze ondersteuning dragen zo ook de Brusselse scholen hun steentje bij voor een beter milieu.”

Het project ‘Energiezorg op School’ bestaat reeds sinds 2010. In totaal werd er al meer dan 4,5 miljoen euro besteed voor meer dan 300 projecten in Nederlandstalige scholen in Brussel.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?