Archiefbeeld: een leraar voor zijn klas in de middelbare school van het Sint-Jan Berchmanscollege

| (Archiefbeeld)

83 procent van Brusselse aanmeldingen voor 1A-secundair kreeg een plek

© Belga
15/05/2023

Van de in totaal 3.261 aanmeldingen voor een eerste schoolkeuze in het eerste jaar A van het secundair onderwijs in Brussel zijn er 2.718 leerlingen die een plek kregen in een nieuwe school. Voor de eerstejaars secundair onderwijs die een plek zochten in een 1B-klas, een klas voor leerlingen die de leerstof van de basisschool nog niet helemaal onder de knie hebben, zijn er 313 leerlingen toegewezen.

Volgens Petrus Van den Cruyce, voorzitter LOP Brussel secundair, het Lokaal Overlegplatform dat gelijke kansen voor alle leerlingen nastreeft in Brusselse secundaire scholen, "verliepen de aanmeldingen voor schooljaar 2023-2024 vlot". Voor het eerst moesten ook kinderen, broers en zussen van het personeel zich aanmelden voor het eerste leerjaar secundair onderwijs in Brussel.

Bij de 1A-klassen voor middelbare scholen in Brussel waren er in totaal 3.161 vrije plaatsen, met een ruime 3.261 aanmeldingen voor een eerste schoolkeuze. Daarvan zijn er 2.718 leerlingen toegewezen, wat een algemene toewijzingsgraad van 83 procent betreft. Er werden dus 543 leerlingen geweigerd voor een eerste schoolkeuze, en er zijn nog 443 vrije plaatsen over. De leerlingen die wél toegewezen werden, zijn doorgaans toegewezen aan de eerste schoolkeuze.

Voor het eerste jaar secundair onderwijs in 1B-klassen waren er 313 vrije plaatsen, met een totaal aantal aanmeldingen van 519 toekomstige leerlingen. Daarvan zijn er 313 leerlingen toegewezen, of 60 procent. 206 leerlingen werden geweigerd.

"Kinderen zonder school of zonder een plaats in hun eerste schoolkeuze komen automatisch op de wachtlijst. Deze wachtlijst geldt tot en met 6 oktober 2023. Er kunnen de komende weken en maanden nog verschuivingen gebeuren. Kinderen die nu op de wachtlijst staan kunnen dan opgevist worden door de school", aldus LOP Brussel secundair.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni