Gemeentelijke basisschool Regenboog, Sint-Jans-Molenbeek

| Gemeentelijke basisschool Regenboog, Sint-Jans-Molenbeek.

Aanmeldperiode voor Nederlandstalig onderwijs verlengd

TDN
© BRUZZ
31/03/2020
Updated: 31/03/2020 14.47u

Ouders krijgen iets langer de tijd om hun kind aan te melden bij Nederlandstalige scholen in Brussel. De deadline wordt zowel voor het kleuter- en basisonderwijs als voor het secundair verschoven. Intussen kunnen de taaltesten, die Nederlandstalige gezinnen moeten afleggen om voorrang te krijgen, digitaal afgenomen worden.

De deadline om je kind aan te melden, verstrijkt in principe vandaag/dinsdag om 16 uur. Maar de coronamaatregelen gooiden de planning helemaal door elkaar. Hulporganisaties en vereniging die ouders ondersteunen bij de aanmeldingen sloten verplicht de deuren.

Gelijke onderwijskansen

Fysieke hulp was daardoor al sinds 18 maart onmogelijk. "Er werd weliswaar een telefonische hulplijn opgestart, maar ideale hulpverlening is dat niet. Zeker niet voor kansarme ouders", zegt Joost Vaesen van het Lokaal Overlegplatform (LOP) voor kleuter- en basisonderwijs aan BRUZZ. "We willen gelijke onderwijskansen maximaal garanderen."

Bovendien is 55 procent van de plaatsen in het Nederlandstalig onderwijs voorbehouden voor Nederlandstalige gezinnen. Ouders die geen diploma van het Nederlandstalig onderwijs kunnen voorleggen, moeten een taaltest afleggen bij het Huis van het Nederlands om van de voorrang te genieten. Door de coronacrisis waren de testafnames echter opgeschort. Dat bleek uit het dalend aantal aanmeldingen.

Daarom wordt de inschrijvingsperiode voor kleuter- en basisscholen verlengd tot 20 mei. In het secundair onderwijs krijgen ouders tijd tot uiterlijk 24 april. "Voor secundaire scholen is 20 mei niet haalbaar, want zij zitten nog met deliberaties en examens in juni. Het is praktisch onmogelijk om dan nog bezig te zijn met inschrijvingen", verklaart Petrus Van den Cruyce, voorzitter van het LOP secundair onderwijs in Brussel.

Digitale taaltesten

Het Huis van het Nederlands maakte intussen de taaltesten digitaal afneembaar. "Dat duurde even, want je wil kwaliteitsvolle toetsen en een goed operationeel systeem. Maar maandag hebben de eerste ouders vanop afstand succesvol een taaltest afgelegd", bevestigt interim-directeur Maarten Mommaerts aan onze redactie.

Het enige wat verandert, is de methode. De onderdelen en vragen blijven dezelfde. "Via de webcam identificeren ouders zich. Met behulp van audio-opnames kunnen ze het taalexamen afleggen. We voorzien extra tijd, zodat alles logistiek en technisch kan afgesteld worden voor de test. Denk bijvoorbeeld aan een controle van de internetverbinding."

Als alles goed gaat, kunnen we de wachtlijst van 160 personen op drie weken tijd wegwerken.

Maarten Mommaerts, directeur Huis van het Nederlands

Intussen staan zo'n 160 personen op de wachtlijst om de taaltest Nederlands af te nemen. "De mensen die al een afspraak hadden, krijgen voorrang", aldus Mommaerts. "We denken de wachtlijst op drie weken tijd weg te kunnen werken. Hopelijk blijven onze werknemers gezond. Intussen kunnen anderen gewoon een afspraak maken bij ons."

Mocht het niet lukken om de wachtlijst op tijd weg te werken, zouden ouders van het secundair onderwijs voorrang kunnen krijgen. "Omdat de tijdslijn voor het basis- en kleuteronderwijs toch langer loopt", aldus Petrus Van den Cruyce. Maar het Huis van het Nederlands maakt zich sterk dat zo'n voorrangsmaatregel niet nodig zal zijn.

Volgens Brussels minister Sven Gatz (Open VLD), binnen het VGC-college verantwoordelijk voor Onderwijs, drong het verlengen van de aanmeldperiode zich op door de coronamaatregelen. "We hopen alle ouders hiermee de kans te geven zich tijdig in te schrijven. Heel wat kansarme ouders moeten nog een taaltest afleggen bij het Huis van het Nederlands, omdat zij geen diploma uit het Nederlandstalig onderwijs kunnen voorleggen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Onderwijs, voorrangsregels Nederlandstalig onderwijs, Joost Vaesen, Petrus Van den Cruyse, huis van het nederlands, LOP, lokaal overlegplatform

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni