Aantal studenten met psychologische hulp aan VUB op drie jaar tijd met helft gestegen

CD
© BRUZZ
26/09/2022

Het aantal VUB-studenten dat begeleiding krijgt van een studentenpsycholoog is op drie jaar tijd met bijna de helft gestegen. “Studenten gaan sneller hulp vragen en er wordt extra ingezet op een uitgebreid aanbod,” zegt studentenpsycholoog Rebecca Léonard.

Op de VUB kunnen studenten met mentale problemen voor acht sessies gratis terecht bij een psycholoog. Het aantal studenten dat daar gebruik van maakt stijgt elk jaar. In 2019 hebben 2.520 VUB-studenten begeleiding gekregen van een studentenpsycholoog. Dat aantal steeg tot 3.283 in 2020 en 3.700 in 2021.

Volgens Rebecca Léonard, studentenpsychologe en projectmedewerker welzijn studenten, heeft de toegenomen vraag onder andere te maken met het wegvallen van het taboe rond psychologische hulp. “Studenten gaan sneller hulp vragen en er wordt extra ingezet op een uitgebreid aanbod. Ook vanuit de overheid zijn er campagnes die studenten willen stimuleren om hulp te vragen.”

Gediversifieerd aanbod

Individuele begeleiding is niet altijd de beste oplossing voor elke student, benadrukt Léonard. Daarom is er een gediversifieerd welzijnsaanbod aan de VUB, zoals het VUB-buddyproject, waarbij ervaren VUB-studenten zich inzetten voor een groep nieuwe studenten. Daarnaast biedt de VUB workshops aan rond bijvoorbeeld faalangst, of kunnen studenten studiebegeleiding krijgen om onder andere een examenplanning op te stellen. Tijdens de onthaaldagen werden ook brochures uitgedeeld waarbij studenten zelf aan de slag kunnen met welzijns- en studeertips.

“Het is dus een breed aanbod, niet per se gefocust op individuele begeleiding,” zegt Leonard. Daarnaast is er sinds vorig jaar een tegemoetkoming mogelijk vanuit het Caroline Pauwels Noodfonds voor studenten die naar een erkende psycholoog buiten de universiteit gaan. Vorig jaar maakten een vijftal studenten daar gebruik van. “Dat is de laatste stap in ons trapsgewijs aanbod,” zegt Léonard.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni