Al 15 procent meer inschrijvingen aan de VUB

Het wordt druk op de VUB-campus.

De VUB blijft maar groeien. Hoewel de inschrijvingen nog volop bezig zijn, kent de VUB een voorlopige stijging van meer dan 15 procent nieuwe eerstejaarsstudenten. Dat terwijl het aantal studenten aan de KULeuven en UGent eerder stagneert. “Die stijging heeft te maken met ons beleid, maar ook met de Brusselse bevolkingsgroei”, zegt vicerector Jan Danckaert aan BRUZZ.

Het is al het achtste jaar op rij dat de VUB een stijgend aantal studenten mag verwelkomen. Vorig jaar ging het nog om een toename van 7 procent. Dit jaar kent de VUB een voorlopige stijging van meer dan 15 procent, zowel qua generatiestudenten, die voor het eerst hoger onderwijs volgen, als qua totaal aantal studenten.

Absolute cijfers wil de vicerector nog niet geven. “Daarvoor is het te vroeg”, zegt Danckaert, die opmerkt dat de definitieve telling pas op 15 oktober valt. “Maar als we de gegevens op 11 september 2019 vergelijken met dezelfde datum vorig jaar, dan zien we een stijging van zeker 15 procent. En dan ben ik nog voorzichtig.”

Sterke stijgers dit jaar zijn Rechten, Revalidatiewetenschappen & Kinesitherapie en Industriële Wetenschappen. De groei van Engelstalige bacheloropleidingen zet ook door. Na het succes van Bachelor Social Sciences die vier jaar geleden startte, neemt ook Business Economics, dat vorig jaar begon, een hoge vlucht. Dit gaat niet ten koste van Toegepaste Economische Wetenschappen of andere Nederlandstalige opleidingen.

Tegen de tendens

De hoge algemene stijging is opvallend, gezien de KULeuven voorlopig een lichte daling noteert en de UGent ongeveer gelijk blijft. “Het zal alvast niet sensationeel veel meer of minder zijn dan vorig jaar”, klinkt het bij die laatste.

Danckaert ziet twee redenen voor de uitzonderlijke groei. “Er is ons eigen beleid, met onder meer wekonekt.brussels, waarmee we de universiteit verbonden hebben met het sociale en economische veld in Brussel. Maar ook de Brusselse demografie speelt mee. Door de bevolkingsgroei zijn er meer 18-jarigen in Brussel, met onder meer een sterke stijging in het Nederlandstalig secundair onderwijs. Wij profiteren daar ook van. De VUB rekruteert immers sterk in Brussel en Vlaams-Brabant.”

Cijfers van hogeschool Odisee lijken die Brusselse trend te bevestigen. "Momenteel staan we qua inschrijvingscijfers in Brussel zo'n 7,5 procent voor op dezelfde datum vorig jaar", zegt Arno De Wispelaere. "We noteren op dit ogenblik bovendien de beste aantallen van de laatste vijf jaar."

Onthaalweek

Al deze nieuwe studenten zullen een weekje vroeger starten dan de rest. Vanaf maandag 16 september al, organiseert de VUB een onthaalweek voor alle nieuwe VUB-studenten: eerstejaars én internationale studenten. Er staan onder andere campustours, infosessies van studiebegeleiding, een helpdeskbeurs, een studentencongres, maar ook de pretoetsen wiskunde, fysica en chemie staan op het programma. “Deze introductieweek laat nieuwe studenten ‘zacht landen’ en geeft ze een vliegende start als de lessen echt beginnen”, aldus Danckaert.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?