Belangenconflict onderwijs zit muurvast en gaat naar Senaat

© PhotoNews
| Schoolkinderen in Molenbeek

Het Vlaams parlement en de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof) hebben geen oplossing gevonden voor het belangenconflict over het Vlaamse inschrijvingsdecreet rond de voorrangsregels in Brussel. De Senaat heeft nu 30 dagen om zich uit te spreken.

Vertegenwoordigers van het Vlaams parlement en de Franse Gemeenschapscommissie zaten deze woensdag samen over het belangenconflict rond het nieuwe Vlaamse inschrijvingsdecreet.

Dat conflict sleept nu al enkele maanden aan en draait rond de nieuwe inschrijvingsregels in Brussel, die deel uitmaken van dat decreet. De voorrang voor leerlingen van Nederlandstalige ouders wordt daarin opnieuw opgetrokken, deze keer van 55 naar 65 procent van het totale aantal plaatsen op een school. Voor het secundair geldt nog eens een bijkomende voorrang van 15 procent voor anderstalige kinderen die al 9 jaar - hun volledige schoolcarrière dus - in een Nederlandstalige school zitten.

Aan Franstalige zijde bestaat de vrees dat de druk op het nu al overbevraagde onderwijs van de Franse Gemeenschap daardoor nog zal groeien.

Jo De Ro
Jo De Ro (Open VLD)

Het overleg tussen de parlementsleden leverde na een derde vergadering opnieuw geen concrete oplossing op, verneemt BRUZZ.

“We hadden een goed overleg en hebben alles juridisch kunnen uitklaren, maar de mensen van de Cocof behouden het belangenconflict,” vertelt Vlaams parlementslid Jo De Ro (Open VLD) aan BRUZZ. “Dat betekent dat het dossier nu wordt overgemaakt aan de Senaat. De gemeenschappen krijgen daar dertig dagen de tijd om toch nog een oplossing te vinden.”

Politieke demarche

Aan Franstalige zijde bevestigt Caroline Désir (PS) dat. Ze wijst erop dat de Cocof het Vlaamse inschrijvingsdecreet niet wil blokkeren, maar enkel een probleem heeft met de opgetrokken voorrangsregels.

"Het is jammer dat we hierover niet vooraf konden overleggen. Dan hadden we misschien een oplossing gevonden. De Brusselse voorrang wordt nu overal opgetrokken omdat er in een tweetal Nederlandstalige scholen een capaciteitsprobleem is. Dat lijkt eerder een politieke demarche dan een weldoordachte."

De kans lijkt groot dat dezelfde meningsverschillen ook in de Senaat zullen opduiken. In dat geval verhuist het conflict naar het Overlegcomité. Als de patstelling daar aanhoudt, kan het Vlaams parlement het decreet uiteindelijk stemmen. In dat geval trekt de Cocof wellicht naar het Grondwettelijk Hof, dat moet oordelen of er sprake is van discriminatie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?