Kleuterschool lagere school Nederlandstalig onderwijs

'Constructief' overleg over belangenconflict inschrijvingsdecreet

© Belga
16/01/2019

Vertegenwoordigers van het Vlaams Parlement en van de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof) hebben woensdag een eerste keer overlegd over het belangenconflict dat de Cocof heeft ingediend tegen het nieuwe inschrijvingsdecreet voor het Vlaamse onderwijs. Een concrete oplossing is nog niet in zicht, maar er is wel afgesproken om wederzijds informatie uit te wisselen en volgende week opnieuw te vergaderen.

Het nieuwe inschrijvingsdecreet moest komaf maken met het schoolkamperen. Het bepaalt onder meer dat secundaire scholen met capaciteitsproblemen verplicht gebruik moeten maken van een centraal aanmeldingsregister. Het veelbesproken systeem van dubbele contingentering, een mechanisme om de sociale mix op school te bevorderen, zou op de schop gaan, of toch in het secundair onderwijs.

Inschrijvingsdecreet on hold

Specifiek voor Brussel wil Vlaanderen de voorrang voor Nederlandstaligen optrekken van 55 naar 65 procent. Daarbovenop krijgen leerlingen die al negen jaar school liepen in het Nederlandstalig basisonderwijs ook nog een voorrang van 15 procent in het secundair onderwijs.

De Franse gemeenschapscommissie in Brussel protesteerde daartegen met een belangenconflict. Daardoor werd de behandeling van het inschrijvingsdecreet stilgelegd en kunnen de nieuwe inschrijvingsregels voorlopig niet van start gaan. Er werd nog wel een spoeddecreet gestemd om scholen de kans te geven in het digitale aanmeldingssysteem te stappen.

Woensdag hebben vertegenwoordigers van het Vlaams Parlement en de Franse Gemeenschapscommissie een eerste keer overlegd. Dat gebeurde achter gesloten deuren. Verschillende bronnen zeiden na afloop dat de vergadering "in een constructieve sfeer" is verlopen. "We stonden niet met getrokken messen tegenover elkaar. Er is naar elkaar geluisterd", zegt een bron.

Meer info uitwisselen

Concreet is er afgesproken om meer informatie uit te wisselen, bijvoorbeeld over de precieze samenstelling van de leerlingenpopulatie in Brussel. Een concrete oplossing is nog niet in zicht, maar er is wel afgesproken om volgende week verder te praten.

De piste om het Brusselse luik uit het decreet te halen zodat de rest van het decreet wel in de rest van Vlaanderen zou kunnen starten, is voor de Vlaamse meerderheidspartijen geen optie. "We willen niet werken met een regelgeving op twee snelheden", klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Onderwijs, belangenconflict, Cocof

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni