Besmettingen in Vlaamse scholen nemen dubbel zo snel toe als in Brusselse

20210908 1766 Ben Weyts 20210908 1766 Ben Weyts
© Photonews
| Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts
© Photonews
| Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts

De besmettingen met het coronavirus in Vlaamse scholen nemen dubbel zo snel toe als in Brusselse Nederlandstalige scholen. Dat blijkt uit de tweewekelijkse cijfers van de centra voor leerlingenbegeleiding. Daarom werd woensdagavond beslist om in het vijfde en zesde leerjaar na de herfstvakantie opnieuw mondmaskers te verplichten. Die verplichting is in Brussel nooit verdwenen.

De vierde coronagolf rolt over België. Overal stijgen de ziekenhuisopnames en ook het aantal besmettingen swingt de pan uit. Vooral in het lager onderwijs, zo blijkt. "Als je vaststelt dat driekwart van de coronabesmettingen in het onderwijs toe te schrijven zijn aan het lager onderwijs, dan moet je daar optreden," zei bevoegd Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) donderdagochtend op Radio 1. Hij verdedigt zo de herinvoering van de mondmaskerplicht in het vijfde en zesde leerjaar, na de herfstvakantie.

Die maatregel was in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel al van kracht door de hogere de besmettingscijfers en de lage vaccinatiegraad. De maatregel lijkt vruchten af te werpen als we de besmettingscijfers in de Brusselse en Vlaamse scholen vergelijken.

De voorbije weken lijken de besmettingscijfers in het Brussels Nederlandstalig onderwijs trager te stijgen dan in Vlaanderen. Zo werd in de week van 18 tot 24 oktober in Brussel een stijging van 43,68 procent van het aantal besmettingen in de scholen genoteerd. In diezelfde week steeg dat aantal in Vlaanderen met 82,66 procent.

'Niet vergelijkbaar'

Toch gaat die vergelijking met Brussel volgens Weyts niet op. "De situatie in Vlaanderen en Brussel is niet vergelijkbaar maar er vallen inderdaad minder besmettingen te noteren," laat woordvoerder Michaël Devoldere in een korte reactie weten.

Ook Karin Struys, verantwoordelijk voor de communicatie van het Gemeenschapsonderwijs (GO!) in Brussel, vindt dat het moeilijk is om de situatie te vergelijken. "De impact van de mondmaskers in Brussel en in Vlaanderen kan je slechts gedeeltelijk hardmaken. Het vermoeden dat Vlaanderen naar Brussel keek (om de mondmaskers opnieuw te verplichten, red.) is er wel, maar daar zijn geen rechtstreekse bewijzen voor."

Epidemie was nooit echt voorbij

"Vlaanderen kijkt naar Brussel , want daar is die mondmaskerplicht in het de 5e en 6e klas al langer verplicht," zegt biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven/UHasselt). "Vandaag zijn de besmettingen in alle gewesten gestegen, maar de achterstand van Brussel is weggewerkt. Nu zitten de drie gewesten niet ver meer van elkaar, dus het is logisch dat er gelijkaardige maatregelen worden getroffen.

Het idee dat de epidemie voorbij was, heeft nooit echt geleefd in Brussel. "Dat heeft ook zijn effect gehad," denkt Molenberghs. Daardoor waren mensen wellicht voorzichtiger.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?