Een klaslokaal van de nieuwe basisschool Eugeen Laermans in Molenbeek

| Beeld ter illustratie.

Bouchez wil Nederlands en Frans vanaf eerste leerjaar verplichten

© BRUZZ
08/10/2022

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en zijn partijgenoot Gaëtan Van Goidsenhoven willen Nederlands vanaf het eerste leerjaar verplicht maken in Franstalige scholen en vice versa in Nederlandstalige scholen. Dat schrijft La Capitale.

Het vak Nederlands wordt in de Franstalige scholen vanaf het vijfde leerjaar aangeboden. In de middelbare school is Nederlands een keuzevak en kunnen scholieren voor één vreemde taal kiezen. Steeds vaker kiezen leerlingen eerder voor Engels dan voor Nederlands. In de Nederlandstalige scholen is Frans een verplicht vak vanaf het vijfde leerjaar.

"Het verontrustte ons dat Waalse leerlingen steeds minder Nederlands als eerste vreemde taal kiezen. Hetzelfde geldt voor Vlaanderen, waar de kennis het Frans bij de jongere generatie erop achteruitgaat. Kortom, het lijkt ons dat er steeds minder belangstelling is voor onze nationale talen," zegt senator Van Goidsenhoven uit Anderlecht.

Al vanaf 6 jaar

Bouchez, die zelf geen Nederlands heeft geleerd op school, en Van Goidsenhoven dienen daarom volgende week een voorstel in bij de Senaat om de Grondwet te herzien. In het voorstel staat dat leerlingen al van het eerste leerjaar verplicht een andere landstaal moeten volgen en dat tot het einde van de voltijdse leerplicht.

"Dit zal de nationale cohesie versterken. Als je niet begrijpt wat de ander zegt, kun je geen contacten leggen," zegt Bouchez in La Capitale. "Een professionele kennis van het Frans en het Nederlands is een belangrijke vaardigheid op de arbeidsmarkt. Engels spreken is goed, zeker als je in het buitenland wil werken, maar vaak begint je carrière in België. Dan moet je Frans én Nederlands kunnen spreken."

Bouchez en Van Goidsenhoven zijn er daarnaast van overtuigd dat kinderen sneller een tweede taal oppikken dan volwassenen. "Hoe vroeger je begint, hoe beter," zegt Bouchez. "Het belangrijkste is dat je op het einde van je schoolcarrière jezelf duidelijk kunt maken in de andere taal, dat je de taal begrijpt en dat je over de nodige instrumenten beschikt. We verwachten niet dat mensen perfect tweetalig zijn."

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni