Brussels Gewest promoot talenkennis en digitale technologie in beroepsgericht onderwijs

© Belga
10/03/2022

Brussels minister-president Rudi Vervoort lanceert een projectoproep om de talenkennis in het beroepsgericht onderwijs te bevorderen, digitale technologie in de scholen te stimuleren en het schoolverzuim te bestrijden. Er is een budget van 150.000 euro voorzien.

De oproep kadert in het Brussels programma voor onderwijs en kinderopvang van de Strategie 2030 Go4Brussels.

Kennis van het Frans en het Nederlands, maar ook van het Engels, is een belangrijke troef om toegang te krijgen tot de Brusselse arbeidsmarkt. Dat geldt zeker ook voor het beroepsgericht onderwijs. Maar heel wat scholen in het beroepsgericht onderwijs kampen met een gebrek aan leerkrachten voor de algemene vakken en dus ook voor de taalvakken.

Digitale technologieën kunnen een interessant hulpmiddel zijn om leerlingen weer warm te maken voor de school en het leren van talen. Daarom investeert het Gewest in mobiele digitale technologie voor de Brusselse scholen. Dat gebeurt via het Centrum voor Informatica voor het Brussels Gewest en de Dienst Scholen van perspective.brussels.

Drie voorwaarden

Minister-president Rudi Vervoort heeft aan de Dienst Scholen de opdracht gegeven om een oproep te lanceren voor projecten in het beroepsgericht onderwijs. De projecten moeten aan drie voorwaarden voldoen: ze moeten het taalonderwijs Nederlands, Frans en eventueel ook Engels stimuleren; ze dienen het gebruik van digitale technologie in de scholen voor beroepsgericht onderwijs te bevorderen; en ze moeten de strijd tegen het schoolverzuim opvoeren, door oplossingen te bieden voor tijdelijke of langdurige afwezigheden van taalleerkrachten of door een zinvol kader aan te bieden tijdens de springuren die het gevolg zijn van zulke afwezigheden.

Alle Franstalige en Nederlandstalige scholen met een vzw-statuut die vakgericht taalonderwijs en onderwijs via digitale tools aanbieden, die beschikken over expertise op het vlak van Stem (sciences, technology, engineering and mathematics) en leerondersteuning kunnen een projectaanvraag indienen, net als onderzoekscentra met een vzw-statuut.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni