FLITS Juf Ankie BRUZZ ACTUA 1610
© Peter Detailleur | Leerkracht Anki Nauwelaerts tijdens een les op het Maria Assumptalyceum in Laken.

Brusselse bij laatste drie voor ‘Beste leraar Nederlands 2018’

SN
© BRUZZ
17/05/2018

De Brusselse Anki Nauwelaerts zit bij de laatste drie kandidaten voor 'Beste leraar Nederlands van Nederland en België'. De jury selecteerde haar, nu is het aan het publiek om te stemmen. Zaterdag 26 mei weten we wie de eretitel krijgt.

“Anki Nauwelaerts ‘ziet’ de leerlingen, probeert zo authentiek mogelijk te werken en gebruikt haar ervaring bij televisie in de lessen.” Lovende woorden uit het juryrapport voor Anki Nauwelaerts (39), leerkracht Nederlands en taalcoördinator op het Maria Assumptalyceum in Laken.

Als enige Belgische zit ze in de finale voor ‘Beste leraar Nederlands van Nederland en België 2018’, een verkiezing van het Nederlandse radioprogramma De Taalstaat op NPO Radio 1. De vakjury selecteerde een top drie, maar de uiteindelijke winnaar mag het publiek kiezen. Stemmen kan tot 25 mei op de website van Onze Taal. Zaterdag 26 mei wordt de laureaat bekendgemaakt.

Niet met vingertje zwaaien

“We moeten er niet flauw over doen. Nederlands geven in Brussel is een verhaal apart,” zei Nauwelaerts eerder al aan BRUZZ.

Dat de leerlingen die wel en geen Nederlands thuis spreken samen in de klas zitten, wekt de verbazing van de presentator in De Taalstaat. “Zo kun je toch geen fatsoenlijke les Nederlands geven?”

“Toch wel, en dat gaat goed,” repliceert Nauwelaerts. “Sterkere leerlingen kunnen de minder taalsterke leerlingen wel helpen. Maar handboeken daarvoor, die zijn er niet. Je moet het zelf doen.”

Voor ze haar roeping als leerkracht volgde, had Nauwelaerts er al ettelijke jaren redactiewerk opzitten bij productiehuis De Mensen. De overstap was niet altijd evident. “Met het vingertje zwaaien, werkt niet. En dat lag ook te ver van mijn eigen persoonlijkheid.”

“Ik besloot de leerlingen opnieuw ‘liever’ te zien. Dat klinkt misschien raar, maar dat is echt een basisvoorwaarde. Dan komt er respect van de twee kanten.”

Leerlingen en collega’s hebben ook een filmpje voor Anki Nauwelaerts gemaakt, op de website van de Taalstaat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken, Onderwijs, Anki Nauwelaerts, Maria Assumptalyceum, leerkracht

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie