Basisschool De Mozaïek in de Helmetwijk in Schaarbeek
© Saskia Vanderstichele | Voor de start van het nieuwe schooljaar proberen schooldirecties hun personeelsgaten zo snel mogelijk weg te werken.

Brusselse directies zoeken nu al dringend leerkrachten voor september

Eva Christiaens
© BRUZZ
27/07/2022
Updated: 28/07/2022 11.07u

‘Dringend gezocht: enthousiaste collega.’ Verschillende schooldirecteurs delen de laatste dagen vacatures via sociale media, speurend naar leerkrachten en ondersteunend personeel. De hoop is om het nieuwe schooljaar zonder tekorten te starten, maar het aantal vacatures klimt nu al boven de 400. “Tot nu toe reageren alleen mensen zonder het juiste diploma.”

Directrice Patricia Tas van de GO! Basisschool Hendrik Conscience in Schaarbeek zoekt een nieuwe leerkracht voor het derde leerjaar. Het vorige schooljaar sloot ze af met een tekort van maar liefst zeven personeelsleden. “Een opeenstapeling van burn-outs, uitgestelde operaties en zwangerschappen,” legt ze uit.

Normaal gezien staan alle zeven leerkrachten in september weer voor de klas, maar toch blijft er een vacature openstaan voor het derde. “Ik krijg wel reacties, maar niet van mensen met het juiste diploma,” zegt Tas. Voorlopig reageren alleen kandidaten met een secundair diploma. Om als voltijdse leerkracht aan de slag te gaan, moet iemand ten minste de bacheloropleiding lager onderwijs volgen en die bij voorkeur hebben afgerond.

Tas is niet de enige die haar zoektocht luid op sociale media deelt. Een directrice uit een gemeentelijke basisschool in Laken probeert al sinds begin juli hetzelfde. “Bij ons word je extra in de watten gelegd,” klinkt het in de vacaturetekst. De directie belooft coaching en hulp in de klas, een hospitalisatieverzekering en een kerstcadeautje.

"De directies zien het redelijk somber in omdat er amper kandidaten solliciteren"

Ans Persoons, Brussels onderwijsschepen (Vooruit)

Volgens Brussels schepen voor Nederlandstalig Onderwijs Ans Persoons (Vooruit) zijn er in de acht gemeentelijke basisscholen nog zeker 12 leerkrachten te kort. "De grootste moeilijkheid is het vinden van klasleerkrachten voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar," zegt haar woordvoerster Thi-Tiên Trân. "De directies zien het redelijk somber in omdat er amper kandidaten solliciteren. De kandidaten die uiteindelijk gerekruteerd werden, haken soms tijdens de vakantie nog af omdat ze toch nog een job dichterbij hebben kunnen bemachtigen."

VDAB: meer dan 400 vacatures

Na een jaar van oplopende tekorten voor de klas, lijken de directies zichzelf dit jaar zo vroeg mogelijk van een voltallig team te willen verzekeren. Of dat tegen september zal lukken, is nog maar de vraag. De website van de VDAB toont al zeker 425 openstaande vacatures in Nederlandstalige scholen in Brussel: mogelijk een onderschatting, want niet elke directie maakt gebruik van deze weg. Het gaat vooral om functies in lagere scholen of om leerkrachten Frans, Nederlands, wiskunde of zedenleer in het middelbaar.

Midden juni sprak Brussels onderwijsminister Sven Gatz (Open VLD) nog over 306 openstaande vacatures op een totaal van 7.000 leerkrachten. Toen moesten sommige scholen examens schrappen door personeelstekorten. De minister kon woensdag nog niet reageren.

"Ik heb de laatste maanden zelf al meer voor de klas gestaan dan aan mijn bureau gezeten"

Patricia Tas, directrice Hendrik Conscienceschool Schaarbeek

“Ik hoop echt dat ik met een volledige personeelsformatie kan starten, want ik heb de laatste maanden zelf al meer voor de klas gestaan dan aan mijn bureau gezeten,” zegt directrice Tas uit Schaarbeek. “Het respect voor mijn team is daardoor nog gegroeid. Ik vond het niet evident om als ploeterjuf twintig kleuters te begeleiden.” Tas zegt dat ze met haar ene vacature nog niet wil klagen. “Ik hoor van collega-directies dat ze soms vijf tot zes collega’s missen.”

"Zelfs al er al kandidaten zijn, zijn we niet zeker of ze ook effectief zullen starten in september, laat staan of ze een heel schooljaar aanblijven," zegt woordvoerster Trân van schepen Persoons. In hun gemeentescholen namen het voorbije schooljaar ook meer en meer vastbenoemde leerkrachten ontslag.

De Scholengroep Brussel was nog niet bereikbaar voor een reactie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Onderwijs, lerarentekort, vacatures

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni