Brusselse leerlingen op zoek naar oplossingen voor vluchtelingen

© Kevin Van den Panhuyzen

De Brusselse basisschool De Kleurdoos probeert vandaag een ‘vluchtelingenkoffer’ uit. Met dit educatief pakket gaan leerlingen nadenken over vluchten en migratie. "Op zoek gaan naar een betere plek om te leven is het uitgangspunt", zeggen de ontwikkelaars van het lessenpakket.

'Pacasoco, op zoek naar een plek om te leven' is de naam van het educatief pakket in de vorm van een 'vluchtelingenkoffer'. Die heeft Studio Globo, gespecialiseerd in ontwikkelingseducatie, ontwikkeld voor leerlingen van de tweede graad in het lager onderwijs. Via de vluchtelingenkoffer maken de leerlingen kennis met het thema van vluchten en migratie. “Maar we gaan kinderen niet overrompelen met miserie”, klinkt het.

Het lesmateriaal bevat de verhalen van drie kinderen die naar België zijn gevlucht, met de focus op positieve aspecten zoals hun hobby’s en hun dromen. Zo kunnen de leerlingen zich inleven met hun verhalen. “We proberen om kinderen positief te laten omgaan met diversiteit”, legt educatief medewerker bij Studio Globo Els Nicolaï uit. Het thema van de koffer gaat dus verder dan alleen maar "vluchtelingen", benadrukt Studio Globo.

“Fantasieoplossingen”

In de vluchtelingenkoffer zit ook een film over Pacasoco, een meisje dat in een gefantaseerde dierenwereld leeft met oranje en bruine eekhoorns. De bruine eekhoorns wonen in een land waar een tiran aan de macht is en waar het slechter leven is. Ze willen naar het land van de oranje eekhoorns trekken. De film moet kinderen doen stilstaan bij de redenen waarom mensen op de vlucht slaan.

“Het is niet de bedoeling dat de kinderen cijfers of dossiers gaan kennen”, zegt Nicolaï. De bedoeling van het lessenpakket is dat de kinderen vooral gaan nadenken. “Het gaat meer om een attitude, om gevoelens van verbondenheid en solidariteit.”

Het lessenpakket laat leerlingen ook nadenken over wat ze zelf kunnen doen voor vluchtelingen en migranten. “Dat zijn natuurlijk fantasieoplossingen gelinkt aan de film”, geeft Nicolaï toe, "maar de kinderen denken ook na over wat ze kunnen doen in de reële wereld."

“Juiste publiek”

Als eerste Brusselse school zullen de leerlingen van het vierde leerjaar in basisschool De Kleurdoos de koffer uitproberen. “Dit is het juiste publiek waaraan we deze lessen kunnen geven”, zegt Lynn, leerkracht van het vierde leerjaar. “We zitten in Brussel met veel kinderen met een migratieachtergrond”.

Els Nicolaï vindt alvast dat het lessenpakket niet alleen in Brusselse scholen thuishoort, maar overal. “Elk kind kan hier positieve dingen uit meepikken in deze geglobaliseerde wereld.” De eerste try-out van het pakket vond trouwens in een basisschool in Lubbeek plaats. “In de oude school van staatssecretaris Theo Franken”, grinnikt ze.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?