Een lege AB is alvast klaargestoomd om studenten te ontvangen voor de examens.

Brusselse universiteiten wijken uit naar AB en museum voor examens

TDN
© BRUZZ
26/05/2020
Updated: 26/05/2020 17.15u

De VUB wijkt voor de examenperiode van het tweede semester uit naar locaties buiten de eigen campus. Studenten zullen fysieke examens moeten afleggen in conventiecentrum Square en in het museum Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark. Campus Brussel van de KU Leuven en Odisee Hogeschool slaan hun tenten dan weer op in de Ancienne Belgique.

De Nederlandstalige universiteiten en hogescholen in de hoofdstad proberen het onderwijskluwen ontstaan door de coronacrisis zo goed mogelijk te ontwarren met het oog op examens. "We willen absoluut vermijden dat onze studenten een langer studietraject zouden hebben", aldus VUB-vicerector Jan Danckaert.

Spreiding in tijd en ruimte

Om studievertraging te vermijden, werkt de VUB al sinds april aan een plan. Professoren moeten hun studenten zoveel mogelijk online ondervragen of alternatieve thuisopdrachten organiseren om de kennis te testen. In bepaalde gevallen, zoals heel grote groepen of voor specifieke competenties (denk aan kinesitherapie), kunnen examens toch fysiek plaatsvinden.

Om die examens voldoende te kunnen spreiden, werd de examenperiode verlengd met twee weken (1 juni tot 3 juli). En uitzonderlijk kunnen ook op zondagen testen afgenomen worden. Toch is er onvoldoende ruimte gevonden om de sociale afstand te respecteren op de campussen in Etterbeek en Jette, zelfs nadat twee sporthallen waren omgevormd tot examenlokaal.

Square Brussels Meeting Center Kunstberg

| Het Square Brussels Meeting Center aan de Kunstberg.

Milde aanpak

De VUB breidt daarom tijdelijk uit naar het conventiecentrum Square op de Kunstberg in het centrum van de stad. Examens zullen ook doorgaan in het museum Kunst & Geschiedenis in het Jubelpark. Beide locaties zijn vlot bereikbaar met het openbaar vervoer en zullen na elke examensessie grondig gereinigd worden.

"Een examen afleggen in een museum, daar kun je in normale tijden alleen maar van dromen. Ik hoop dat het inspirerend werkt op onze studenten", zegt Danckaert nog. "De rector en ikzelf hebben de VUB-docenten gevraagd om mild te zijn. Dat is wat we vandaag allemaal moeten doen: mild zijn voor onszelf en voor de anderen."

Ook de Brusselse afdeling van de KU Leuven moet noodgedwongen buitenshuis examens organiseren om de regels op vlak van social distancing na te kunnen leven. In de eigen lokalen in de Warmoesberg zullen studenten gespreid worden, waardoor er niet genoeg ruimte is. KU Leuven verlengde de examenperiode met een week en gaat ook testen afnemen op zondag.

AB opent deuren voor studenten

Uitwijken was dan toch onvermijdelijk. Zo'n 4.000 studenten van Campus Brussel en hogeschool Odisee worden tussen 2 juni en 3 juli verwacht in de muziektempel Ancienne Belgique, die op zoek is naar projecten om de leegstaande zaal invulling te geven. De studenten gaan er niet om te genieten van de betere gitaargeluiden of beats, maar wel om in absolute stilte examens af te leggen.

AB opent haar deuren dagelijks voor drie examenmomenten. De aanwezige groepen zullen niet groter zijn dan 80 studenten, zodat er voldoende afstand kan zijn tussen de leerlingen. Er is een circulatietraject voorzien, alle nodige persoonlijke beschermingsmiddelen zijn aanwezig en via het ventilatiesysteem van de zaal wordt verse lucht ingeblazen.

Erasmushogeschool Brussel gaat al zijn fysieke examens 'on campus' organiseren. "De meeste examens lukken digitaal, maar niet alles. Wat we toch nog fysieke moeten afnemen, geldt gelukkig telkens voor kleine groepjes. Die kunnen we perfect spreiden. We hebben geen extra oppervlaktes nodig", meldde directrice Ann Brusseel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , examens coronacrisis , VUB , jan danckaert , Campus Brussel KUL , hogeschool odisee , Erasmushogeschool Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni