VUB: ‘Examens zoveel mogelijk laten doorgaan vanop afstand’

© PhotoNews
| De campus VUB (Vrije Universiteit Brussel) in Etterbeek aan de Generaal Jacqueslaan in 2009.

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) wil de examens aan het einde van het academiejaar in juni waar dat kan online laten afnemen. Daarvoor doktert de onderwijsinstelling nu een plan uit. “De eerste belangrijke stap in die richting was de aanpassing van het rooster. De examenperiode is uitzonderlijk met een week verlengd tot en met 4 juli”, zegt vicerector Jan Danckaert.

Voor VUB-studenten zijn de strenge afstandsregels door het coronavirus misschien wel eerder een zegen dan een vloek. Want door de quarantaine is de afleiding in aanloop naar de laatste blokperiode van het academiejaar miniem. De meeste cursisten zullen zich in juni ook niet hoeven verplaatsen naar de campus om hun examen af te leggen.

De onderwijsinstelling wil zoveel mogelijk eindejaarsproeven laten doorgaan vanop afstand, of kunnen terugvallen op cijfers die zijn toegekend met permanente evaluatie doorheen het jaar. Voor de internationale studenten die reeds zijn teruggekeerd naar hun thuisland is dat zelfs de enige denkbare oplossing. Toch zijn er altijd vakken die een proef op afstand niet gelegen zijn. En daarvoor tekent de VUB nu een gepast scenario uit.

“Voor de vakken waarvoor een online evaluatie niet mogelijk blijkt, zijn we volop op zoek naar oplossingen. Door de regels rond social distancing daalt de capaciteit van de auditoria met tien tot dertig procent. In de eerste plaats moeten we dus op zoek naar extra lokalen die kunnen dienen als examencentrum. Met de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis aan het Jubelpark hebben we daarover al een akkoord en ook met de stad Brussel verlopen de gesprekken meer dan constructief”, vertelt vicerector van de VUB Jan Danckaert.

‘Scenario aanpassen als dat nodig is’

De tijdelijke uitbreiding van de VUB-campussen brengt wel de nodige kosten met zich mee. “Want alle ruimtes moeten op regelmatige basis ontsmet en gereinigd worden. De kans is klein dat er ook tafels en stoelen moeten worden aangekocht, maar helemaal ondenkbaar is dat niet.”

De VUB gaat ervan uit dat met deze maatregelen het einde van het academiejaar zo normaal mogelijk kan verlopen. Maar als er vanuit de Nationale Veiligheidsraad beslist zou worden om de coronaregels te verlengen, dan zal het de situatie opnieuw bekijken. “We hopen dat het niet zover komt, maar bij een verlenging of zelfs eventuele verstrenging zullen we een nieuw scenario uitschrijven, of het bestaande aanpassen”, aldus Danckaert nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?