VUB-ingenieurs willen volgende week hun beademingstoestellen testen

© PhotoNews
| Een team van een veertigtal studenten, professoren en alumni werkten de afgelopen dagen in het FabLab Brussels aan de ontwikkeling van beademingstoestellen.

Een team van ingenieurs van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) zal zonder onvoorziene vertraging volgende week starten met het testen van de prototypes van zelfgemaakte beademingstoestellen. Dat maakt professor Mark Runacres dinsdag bekend. Als die tests goed verlopen, ligt de weg open voor de eigenlijke productie.

Een team van een veertigtal studenten, professoren en alumni werkten de afgelopen dagen in het FabLab Brussels aan de ontwikkeling van beademingstoestellen. De tien industriële prototypes zijn zo goed als klaar en kunnen vanaf volgende week zowel in het FabLab als buitenshuis bij andere partners getest worden.

Het is nog wachten op enkele stukken die extern worden aangevoerd. "We testen hier intussen al een zelfgemaakt prototype en daaruit blijkt dat het mechanische stuk echt robuust is. De machine draait al een paar dagen zonder problemen. Dat is al een goed begin van het verhaal", zegt Runacres.

Aandrijving met ruitenwissermotor

Het project van de VUB-ingenieurs krijgt ook in het buitenland de nodige weerklank. Vanuit onder meer Italië, Brazilië, Cuba, Spanje, Portugal of Canada werd er al interesse getoond voor het ontwerp. De beademingstoestellen worden namelijk gebouwd vanuit het uitgangspunt om zoveel mogelijk onderdelen te gebruiken die niet uit de medische industrie komen. Zo wordt de pomp aangedreven door een ruitenwissermotor.

"Een ander aspect wat nu veel aandacht krijgt is het begeleiden van groepen in het buitenland. Vanuit onze ervaring proberen zij een eigen productie op gang te brengen en dat is een goed model om de uitwerking van de beademingstoestellen in landen te krijgen waar ze echt noodzakelijk zullen zijn", verduidelijkt Runacres.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?