Caroline Pauwels en Paul De Knop benoemd tot ererectoren van de VUB

© Els De Nil
| (Archiefbeeld)

De voormalige rectoren Caroline Pauwels en Paul De Knop hebben de titel van ererector van de Vrije Universiteit Brussel gekregen. Dat maakt de universiteit donderdag bekend. Ze krijgen de eretitel voor hun uitzonderlijke prestaties tijdens het rectorschap en om hen te bedanken voor hun jarenlange inzet en passie.

Paul De Knop was rector van de VUB van 2008 tot 2016 en zag hierin niet enkel een academische opdracht, maar ook een managementfunctie. Hij zette in op de onafhankelijkheid van de universiteit en speelde een grote rol in de sanering, hervorming en professionalisering van de VUB. Tijdens zijn twee mandaten werkte hij een ambitieus Algemeen Strategisch Plan uit dat leidde tot een investeringsprogramma en de grootste uitbreiding van de campus sinds de jaren '70.

Caroline Pauwels begon in 2016 als VUB-rector onder het motto "Break down the walls". Ze sloopte de muren tussen de campus en de stad, de universiteit en de samenleving. Ze slaagde erin om bruggen te bouwen en verbondenheid te creƫren met Brussel en tussen de wetenschappelijke disciplines. Ze positioneerde de VUB als radicaal humanistisch, radicaal divers, radicaal democratisch, radicaal duurzaam en radicaal digitaal. Tot slot loodste ze haar universiteit nog door de coronaperiode, vooraleer ze haar functies in februari omwille van een slepende ziekte vroegtijdig moest neerleggen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?