Dirk Devroey (VUB) pleit voor Covid Safe Ticket voor studenten

EC
© BRUZZ
11/08/2021
Updated: 11/08/2021 17.59u

Een Covid Safe Ticket om de aula binnen te mogen, lessen te volgen of activiteiten op de campus te doen. Daar pleit VUB-decaan Geneeskunde Dirk Devroey woensdag voor, nadat zijn collega Marc Noppen opriep om het vaccin te verplichten voor zorgstudenten.

Noppen deed dat in een dubbelinterview met VUB-rector Caroline Pauwels in het weekblad Knack. De VUB benadrukt bij BRUZZ dat de universiteit zelf “geen beslissingsmacht heeft over zo’n verplichting”, aldus woordvoerder Sicco Wittermans. Een vaccinplicht voor zorgstudenten is een politieke beslissing, die bovendien gedragen moet worden door de andere universiteiten.

“Iedereen die in contact komt met kwetsbare mensen, zou de morele plicht moeten hebben om zich te laten vaccineren”, vindt Dirk Devroey, vice-decaan van de vakgroep Geneeskunde aan de VUB. De VUB verwees BRUZZ zelf door naar Devroey voor toelichting bij de uitspraken in Knack. Rector Caroline Pauwels en vice-rector onderwijs Jan Dankaert waren beiden niet beschikbaar voor een reactie.

“Er bestaat al een wet op verplichte vaccinatie tegen polio. Het vaccin tegen Hepatitis B wordt nu al ten zeerste aangeraden bij zorgstudenten. In dat kader zou je het ook voor Covid-19 kunnen verplichten”, zegt Devroey. Hij geeft toe dat een vaccinatieplicht voor andere studenten, die geen stage lopen in de zorg, moeilijker ligt.

Covid Safe Ticket

Devroey ziet daarom heil in een uitbreiding van het Covid Safe Ticket, dat nu al bestaat voor grote evenementen zoals festivals en sportwedstrijden, naar het hoger onderwijs. “Ik kan me inbeelden dat er over enkele weken een overleg zal volgen bij de VLIR (Vlaamse Interuniversitaire Raad, red.) om een Covid Safe Ticket te verplichten om naar de les te gaan of bepaalde activiteiten te doen. Ik zou dat verdedigen”, zegt Devroey aan BRUZZ.

Zo’n Covid Safe Ticket kan je verkrijgen door ofwel volledig gevaccineerd te zijn, ofwel recentelijk Covid-19 te hebben doorgemaakt, ofwel hoogstens 48 uur op voorhand een negatieve coronatest af te leggen. “De makkelijkste weg is om je te laten vaccineren,” zegt Devroey, “want een heel academiejaar lang getest moeten worden, lijkt me een dure aangelegenheid.”

Interuniversitair overleg

Devroey benadrukt dat de VUB deze keuze niet als enige universiteit kan en wil maken. “Zoiets moet gedragen worden door alle universiteiten”, aldus de vice-decaan.

In de tussentijd wil Devroey de studenten wijzen op de voor- en nadelen van vaccinatie. “Als je een normale studententijd wil, met normale lessen en een studentenleven waarbij je kan uitgaan, is het vaccin de makkelijkste weg”, zegt Devroey. “Als student aan de universiteit of hogeschool volg je tenslotte een wetenschappelijk traject. Er is voldoende wetenschappelijke onderbouwing dat vaccinatie wel degelijk een voordeel biedt op niet-vaccineren. Van studenten in het hoger onderwijs verwacht ik voldoende kritische basis om het nut van vaccinatie te beseffen.”

Een overlegmoment met de VLIR is voorlopig niet gepland. Om bij de start van het academiejaar volledig beschermd te zijn, zouden studenten idealiter nu al een eerste prik krijgen, besluit Devroey.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Onderwijs, Gezondheid, Dirk Devroey, covid safe ticket, hoger onderwijs, vaccinatie studenten, vaccinatie jongeren, VUB

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni