Drie keer meer Brusselaars volgen online taalopleidingen bij Actiris

© PhotoNews
| Actiris verzorgt de begeleiding van werkzoekenden naar werk in Brussel (archiefbeeld).

Het aantal Brusselaars dat via Actiris een online taalcursus volgt, is sinds de maatregelen tegen het coronavirus bijna verdrievoudigd. Het aantal bezoekers op het platform Brulingua, dat online taalopleidingen Nederlands, Frans, Duits en Engels aanbiedt, steeg gemiddeld van 465 naar 1.300 per dag.

Heel wat Brusselaars vinden tijdens de coronacrisis de weg naar Brulingua, zo blijkt uit cijfers die BRUZZ opvroeg bij Actiris. In de laatste twee weken van maart werd het online taalplatform bijna drie keer meer bezocht dan in de eerste twee weken.

Voor PC-skills.brussels, de site om de Microsoft-software aan te leren, zijn de cijfers wat bescheidener. "Maar ook hier zien we een verviervoudiging, van 45 naar 172 bezoekers per dag", zegt woordvoerder Jan Gatz. PC-skills is enkel voor werkzoekenden ingeschreven bij Actiris.

Vlot over 2.000 cursisten

Voor andere opleidingen doet het Brusselse arbeidsbemiddelingsbureau een beroep op partners VDAB en Bruxelles Formation. De Franstalige partner, die zijn opleidingen online gratis aanbiedt, ziet nog geen significante stijging sinds 18 maart - de dag waarop de 'lockdown light' van kracht is.

"Onze doelstelling voor 2020 bedraagt 2.000 cursisten, maar we verwachten daar gezien de omstandigheden vlot over te gaan", aldus woordvoerster Selin Salün. Daarnaast worden nu 700 stagiairs thuis opgeleid in de meest uiteenlopende opleidingen, gaande van boekhouding tot theoretische sessies voor de bouwsector.

Artificiële intelligentie

Bij de VDAB worden sinds 16 maart vier keer zoveel online opleidingen aangevraagd dan in dezelfde periode vorig jaar. De meest aangevraagde cursus is 'initiatie in boekhouden'. Daarnaast wil de Brusselaar leren werken met Excel, zijn algemene taalkennis in Frans bijschaven en ook de nieuwste cursus 'artificiële intelligentie' is populair.

"Samen met VDAB en Bruxelles Formation zijn we aan het bekijken hoe we onze inspanningen nog meer kunnen bundelen zodat nog meer werkzoekenden een online opleiding kunnen volgen in deze periode", vertelt Gatz nog. Dat doet Actiris ook op vraag van het kabinet van minister Bernard Clerfayt (Défi), die van de nood een deugd wil maken.

Actiris ontving in maart 7,6 procent minder vacatures ten opzichte van dezelfde maand in 2019. In de eerste twee weken van maart nam het aantal jobaanbiedingen nog toe met 4,4 procent, maar in de weken die volgden op de beperkende maatregelen namen ze met 24,1 procent af.

Vooral in de horeca, het onderwijs, in garages en bij de administratieve diensten daalt het aantal vacatures. Een impact op de werkloosheidscijfers heeft dat nog niet meteen, omdat bedrijven die getroffen zijn door de coronamaatregelen zich in de eerste plaats beroepen op tijdelijke werkloosheid.

Stijgt werkloosheid opnieuw?

Actiris rapporteert al 65 maanden op rij een daling van de Brusselse werkloosheid. "Maar de kans is reëel is dat dat cijfer na jaren daling opnieuw zal beginnen stijgen. Dan verwachten we meer inschrijvingen", zegt Gatz. Om die mensen allemaal te woord te kunnen staan, zette het Brusselse arbeidsbemiddelingsbureau extra mensen in die van thuis uit op het call center werken.

Onder hen ook werknemers die voordien een totaal andere functie hadden. "Ze hadden daar allemaal al een opleiding voor gekregen voor het geval er tijdelijk ondersteuning nodig zou zijn. We zijn van een 40-tal naar een honderdtal medewerkers gegaan, waardoor de wachttijden onder de 20 seconden kunnen blijven", aldus Gatz.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?