Het gebouw van Actiris, VDAB en Bruxelles Formation in de Astrotoren in Sint-Joost, het grootste passiefgebouw van Europa

| De Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris lanceert een opleiding en een handleiding die haar werknemers, haar partners en rekruteerders moet leren omgaan met discriminerende vragen.

Actiris lanceert opleiding tegen discriminatie

LG
© Belga
13/11/2019

De Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris lanceert een opleiding en een handleiding die haar werknemers, haar partners en rekruteerders moet leren omgaan met discriminerende vragen. De tool "Discrino" helpt in drie stappen te reageren op de, vaak nog onbewuste, discriminatie.

De opleiding en het makkelijk meeneembare handboekje werden in de eerste plaats ontwikkeld voor rekruteerders, maar Actiris merkte dat veel van de eigen consulenten en hun partners, zoals OCMW's, Missions Locales, Werkwinkels of interimmedewerkers, regelmatig geconfronteerd werden met discriminerende vragen zoals "geen ouderen" of "geen vrouwen".

Drie stappenplan

"Het gebeurt nog te vaak. Hoe vaak is niet te zeggen. Er zijn cijfers van Unia die in stijgende lijn zitten, maar we zijn zeker dat er een onderrapportering is. Het is ook niet altijd bewust. Soms heeft iemand graag een gemotiveerde werknemer en denkt die daarom standaard dat dit een jongere moet zijn", vertelt Actiris-woordvoerder Jan Gatz.

De gratis opleiding en gids Discrino toont in drie stappen hoe je hierop gepast kan reageren. De eerste stap is de vaststelling of het om van één van de negentien door de wet beschermde criteria gaat, zoals bijvoorbeeld het weigeren van oudere sollicitanten.

Nadien probeer je zo goed mogelijk te weten te komen wat de onderliggende remmingen zijn van de werkgever, om dan tot slot een gepast antwoord te geven op basis van de vele beschikbare argumentatietechnieken. In november zullen er door Actiris al drie opleidingen gegeven worden en het is de bedoeling om dat aantal uit te breiden en op te drijven in 2020.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Actiris , arbeidsdiscriminatie , discriminatie , werkloosheid

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni