Drie keer zoveel werklozen willen leerkracht worden

© Saskia Vanderstichele
| Terug naar school: Nina Wennink, leerkracht lerares Nederlands in het Centre d'Education et de Formation en Alternance (CEFA) in Elsene en Schaarbeek.

In vijf jaar tijd is het aantal werklozen dat via de VDAB een opleiding tot leerkracht volgt bijna verdrievoudigd: van 317 in 2015 naar 857 in 2019. Dat schrijft Het Laatste Nieuws maandag. Minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) ziet in de stijging een manier om het steeds nijpender lerarentekort weg te werken.

Momenteel geraken 1.005 jobs in het secundair en 508 in het kleuter- en lager onderwijs niet ingevuld. "Het lerarentekort is een grote uitdaging, zeker met de vergrijzing die ook in ons onderwijs voor een grote vraag naar nieuwe mensen zal zorgen", zegt Crevits.

"Het is dan ook een goeie zaak dat steeds meer werkzoekenden naar een opleiding tot leerkracht worden geleid. Zij kunnen de lerarenopleiding gratis volgen, behouden tegelijk hun uitkering en krijgen de kosten voor kinderopvang terugbetaald."

Vooral het afgelopen jaar is het aantal werklozen in een lerarenopleiding explosief gestegen. Uit de VDAB-cijfers blijkt ook dat het vooral vrouwen zijn die de opleiding volgen: 626, tegenover 231 mannen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?