Eerste telling toont stijging van aantal leerlingen in Nederlandstalig onderwijs

© PhotoNews
| Een leraar voor zijn klas in de middelbare school van het Sint-Jan Berchmanscollege.

Volgens de septembertelling blijft het Nederlandstalig onderwijs in Brussel verder groeien. In het gewoon onderwijs (kleuter-, lager en voltijds secundair onderwijs) stegen de leerlingenaantallen van 46.069 in 2019 naar 47.321 dit schooljaar, een stijging van 2,7%. Ook in het buitengewoon onderwijs nam het aantal leerlingen met 2,6% toe tegenover vorig jaar.

De septembertelling of spoedtelling is de telling van het aantal leerlingen op de derde schooldag. Die telling is een momentopname en daarom niet zo nauwkeurig. Daarvoor is het wachten op de februaricijfers, die de juiste aantallen weergeven.

Secundair piekt

Maar als we de septembertelling vergelijken met die van vorig jaar, valt de sterke groei van het gewoon en buitengewoon voltijds secundair onderwijs op. Het gewoon voltijds secundair onderwijs telt 504 of 3,4% meer leerlingen dan de spoedtelling van het vorig schooljaar, meldt Brussels minister Sven Gatz (Open VLD), bevoegd in de VGC voor het Nederlandstalig onderwijs.

“In totaal zitten nu bijna 50.000 kleuters, leerlingen en scholieren in het Brussels gewest op schoolbanken van het Nederlandstalig onderwijs. Die symbolische kaap zal vermoedelijk dit jaar gerond worden. Maar wat me vooral blij maakt, is de groei van het secundair onderwijs. Die sterke cijfers wijzen erop dat meer en meer leerlingen van ons basisonderwijs ook voor het Nederlandstalig secundair onderwijs kiezen. We gaan ervan uit dat die sterkere doorstroming zich de komende jaren zal verderzetten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?