Een leraar voor zijn klas in de middelbare school van het Sint-Jan Berchmanscollege

| Een leraar voor zijn klas in de middelbare school van het Sint-Jan Berchmanscollege, in pre-coronatijden

Ondanks corona: nu al meer aanmeldingen voor Nederlandstalig onderwijs

SDS
© BRUZZ
29/04/2020

Voor het Nederlandstalige secundair onderwijs en het basisonderwijs zijn er nu al meer aanmeldingen dan vorig jaar. De aanmeldperiode voor het Nederlandstalige secundair onderwijs is achter de rug, voor het basisonderwijs is er nog tijd tot 20 mei. “Maar wacht niet te lang, anders dreigt einde mei een onmogelijke flessenhals."

Vanwege de coronacrisis werd de aanmeldperiode voor inschrijvingen in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel verlengd. De deadline die normaal op 31 maart lag, werd voor het secundair onderwijs verschoven naar 24 april, voor het basisonderwijs naar 20 mei. Zo kregen kansarme ouders, die voor de aanmelding een beroep kunnen doen op een rist aan intermediaire organisaties, de kans om telefonisch of per e-mail geholpen te worden. Een digitale informatieflyer werd met steun van de VGC in een aantal talen vertaald.

De deadline in het secundair onderwijs is nu dus verstreken. Een definitief cijfer over het aantal aanmeldingen kan LOP-voorzitter secundair onderwijs Petrus Van den Cruyce nog niet geven, al ligt het aantal opnieuw hoger dan vorig jaar. “We moeten nog heel veel documenten controleren. Daarnaast heeft het Huis van het Nederlands nog niet alle taaltests kunnen afnemen bij ouders die een voorrang aanvragen vanwege hun kennis van het Nederlands.”

Ook weer fysieke taaltests ter plaatse

55 procent van de plaatsen in het Nederlandstalig onderwijs is voorbehouden voor kinderen van ouders met een voldoende kennis van het Nederlands. Ouders die geen Nederlandstalig diploma kunnen voorleggen, moeten een taaltest afleggen bij het Huis van het Nederlands om van de voorrang te genieten. Door de coronacrisis werden de testafnames echter opgeschort en is het Huis van het Nederlands in spoedtempo overgeschakeld op digitale testafnames.

Die gaan voor het secundair nog door tot 8 mei, maar daarenboven start het Huis vanaf donderdag, 30 april, ook opnieuw met fysieke tests. “Enkel voor die ouders die onmogelijk een digitale test kunnen afleggen”, benadrukt Maarten Mommaerts, zakelijk directeur van het Huis van het Nederlands. “Hetzij omdat ze thuis niet over een aparte ruimte beschikken waar ze de test kunnen afleggen, omdat ze geen computer hebben, of omdat ze niet weten hoe daarmee om te gaan.”

Het Huis van het Nederlands heeft daarvoor haar onthaalruimte anders ingericht. In totaal hebben momenteel 35 mensen een tijdsslot toegewezen gekregen voor de test. “We laten maar één klant per uur toe. Een half uur gaat naar de test, het andere half uur naar het desinfecteren van het plexiglas, audiomateriaal, meubilair en deurklinken.”

Basisonderwijs: 'Wacht niet te lang'

Ouders die hun kind in het basisonderwijs willen inschrijven, kunnen zich nog aanmelden tot 20 mei. Op 21 april, drie weken na de oorspronkelijke deadline, hadden ouders nog 158 extra kinderen aangemeld.

“Dat hoge aantal heeft ons wel verrast,", zegt Joost Vaesen, voorzitter van het LOP Basisonderwijs, aan BRUZZ. “In die zin was het zeker een goede zaak om de aanmeldperiode te verlengen.”

In totaal zijn al 6.429 kinderen aangemeld voor het Nederlandstalige basisonderwijs in Brussel. Dat zijn er al 15 meer dan vorig jaar in totaal, en ouders hebben nog tot 20 mei om hun kind in te schrijven.

Het LOP Basisonderwijs vraagt geïnteresseerde ouders wel met aandrang zo snel mogelijk te handelen. “Wacht zeker niet tot eind mei”, zegt Vaesen. “Als er plots nog heel veel ouders bijkomen die de test moeten afleggen, zal het Huis van het Nederlands de wachtlijst misschien niet op tijd kunnen wegwerken.”

Bovendien moet het LOP net zoals de collega’s van het secundair nog de nodige ingeleverde documenten controleren voor het een kind kan inschrijven. “We hebben weinig marge, normaal krijgen ouders al eind mei bericht. Daar dreigt nu een onmogelijke flessenhals.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Onderwijs, coronavirus, Nederlandstalig onderwijs in Brussel, Joost Vaesen, Petrus Van den Cruyce, LOP, huis van het nederlands

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni