Gatz wil meertaligheid in Nederlandstalige scholen in Brussel stimuleren

© PhotoNews
| Sven Gatz (Open VLD), minister van Meertaligheid in de Brusselse regering.

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) lanceert een projectoproep om initiatieven rond meertaligheid in de Nederlandstalige scholen in het Brussels gewest te stimuleren. Zo kondigt Brussels minister Sven Gatz (Open VLD) maandag aan.

"We willen inzetten op meertaligheid Nederlands, Frans en Engels in onze scholen, in combinatie met de thuistalen van de leerlingen", zegt minister Gatz. "Die combinatie is immers essentieel om onze Brusselse kinderen en jongeren optimale kansen te geven om hun toekomst op te bouwen in onze regio. Onlangs nog maakte Actiris, de regionale dienst voor werkgelegenheid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, bekend dat een matige talenkennis één van de belangrijkste redenen is waarom de vacatures in onze regio niet ingevuld geraken."

Extra ondersteuning voor scholen die samenwerken

De projectoproep is gericht op kortlopende projecten, die voor de scholen slechts een beperkte investering vergen in personeel en materiaal, maar toch snel resultaat opleveren. De scholen in maar ook buiten Brussel kampen immers al met zeer grote uitdagingen als het lerarentekort of de nasleep van de covid-pandemie.

Projecten die de scholen zelf succesvol vinden, kunnen de opstap zijn naar meer structurele acties rond meertaligheid en intensere samenwerkingen. Scholen die bij de realisatie van een project samenwerken met anderstalige scholen in Brussel, kunnen rekenen op extra ondersteuning. Op die manier kunnen scholen gemakkelijker samenwerkingen en uitwisselingen opzetten en een netwerk uitbouwen, zonder meteen druk te voelen om structurele samenwerkingen of personeelsuitwisselingen te moeten aangaan.

De subsidie meertalige projecten kan vanaf eind augustus aangevraagd worden via het subsidieloket van de VGC.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?