Geen afstandsonderwijs voor lager en secundair onderwijs

© Bart Dewaele
Updated: 24-03-2021 - 21:48

In samenspraak met het onderwijsveld heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) beslist om voor volgende week geen afstandsonderwijs te voorzien voor de lagere scholen en het middelbaar onderwijs. Dat staat te lezen in verschillende media.

Concreet sluiten de scholen van 29 maart tot en met 2 april. Wie geen examens moet afleggen heeft dus drie weken paasvakantie. De leerlingen die wel nog examens moeten afleggen kunnen dat nog steeds op school doen. Ook de leerkrachten moeten volgende week ter beschikking van de leerlingen blijven.

Het onderwijsveld en minister Weyts roepen ouders op om kleuters zoveel mogelijk thuis te houden, maar de kleuterscholen blijven wel open. Ondertussen bericht Belga dat ACOD Onderwijs een stakingsaanzegging gaat indienen voor kleuteronderwijs. Dat is vernomen bij algemeen secretaris Nancy Libert.

Het is nog niet duidelijk hoe de situatie voor het hoger onderwijs eruit zal zien.

'Hopen op voltijds onderwijs vanaf 19 april'

"We hopen dat de virologische situatie toelaat dat alle leerlingen, zoals door het Overlegcomité geambieerd, op 19 april voltijds terug naar school kunnen", zo stelt het Katholiek Onderwijs Vlaanderen (KOV) woensdagavond na het Vlaams onderwijsoverleg. "Dat het kleuteronderwijs wel voltijds open moet blijven, is een beslissing die moeilijk te begrijpen valt", zo klinkt het ook.

Het KOV stelt zijn hoop dus op 19 april, na de paasvakantie. "Op die manier kunnen we de mentale gezondheid en de leermotivatie van onze leerlingen opnieuw versterken en nog meer leervertraging tegengaan. Hopelijk kunnen we het schooljaar dan ook op een enigszins normale manier afronden."

Dat het kleuteronderwijs voltijds open moet blijven, kan het KOV moeilijk begrijpen."De personeelsleden krijgen een bijkomende last op de schouders in omstandigheden die pedagogisch verre van optimaal zijn. We steunen de vraag van het onderwijsveld om zo veel mogelijk de kleuters thuis te houden."

"We hopen dat de zware inspanningen van al wie bij het onderwijs betrokken is, er mee voor zorgen dat alle leerlingen na de paasvakantie weer welkom zijn op school. Indien die doelstelling in de aanloop naar 19 april moeilijk te bereiken blijkt, verwachten we dat er bijkomende maatregelen worden genomen in de brede samenleving", zo klinkt het nog.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?