Gemeenschapsonderwijs voor taaltest maar tegen taalbadklassen

Kleuterschool lagere school Nederlandstalig onderwijs Kleuterschool lagere school Nederlandstalig onderwijs
© PhotoNews
| Kleuters op de speelplaats
© PhotoNews
| Kleuters op de speelplaats

Het gemeenschapsonderwijs noemt de verplichte taaltest die minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) voorstelt een goed idee. Aparte taalbadklassen voor wie niet goed scoort, vindt de koepel minder slim. “De klas zelf moet een taalbad zijn.”

Weyts kondigde deze maandag aan dat er een verplichte taaltest Nederlands moet komen voor leerlingen van de derde kleuterklas. Wie niet goed genoeg scoort zou begeleiding moeten krijgen, eventueel in de vorm van een taalbadjaar.

Het gemeenschapsonderwijs (GO) vindt de test een goed voorstel. “We juichen elk middel toe om te meten hoe ver een kind staat en wat zijn behoeftes zijn,” legt woordvoerster Nathalie Jennes uit.

Verlaging tot 3 jaar

Tegelijk plaatst het GO ook een kanttekening. “Een aparte taalbadklas of een apart taalbadjaar vinden we geen goed idee. We hanteren liever een inclusieve aanpak, waarbij het hele klasgebeuren een taalbad is,” legt Jennes uit.

De verlaging van de leerplichtleeftijd is voor het GO al een stap richting meer onderdompeling in het Nederlands. Vanaf 2020 begint de leerplicht op 5 en niet op 6 jaar. “Maar we zijn voorstander van een verdere verlaging naar 3 jaar. Als je die invoert zal een taalbadklas ook niet meer nodig zijn.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?